Kromě krátkých zastávek v Týništi nad Orlicí a v Sokolově strávil Jiří Poděbradský (30) v Hradci Králové celou kariéru. Osud klubu, který koketuje se sestupem jak s atraktivní modelkou, mu leží na srdci.

„Dostali jsme se do největších problémů za poslední tři roky," připouští levý bek „votroků".

K sestupu je blízko, ale také záchrana je pořád na dohled. „S ohroženými celky hrajeme až teď. Vlastně to pro nás začíná teprve nyní," tvrdí Poděbradský.

Je znát na náladě, že se nedaří?
Cítím to. Každý očekával, že to bude jiné, že po čtyřech jarních zápasech budeme mít víc bodů („votroci" získali jeden za remízu v Jihlavě). Ale ještě je před námi  deset kol.  Nevěšíme hlavy, o záchranu se popereme.

Proč se vám vstup do jara tak nepovedl?
Srážejí nás individuální chyby, které děláme zápas co zápas. A když si něco vypracujeme vpředu, nejsme schopni to proměnit. Na tréninku je na nás radost se dívat, ale v zápase to nezopakujeme.

Pokud neduhy nevyhladíte, nečekají vás radostné časy.
To jistě ne. Ale zatím si nepřipouštím, že bychom měli spadnout. Všichni chceme udělat maximum pro zachování první ligy v Hradci. Moc dobře vím, co úsilí a práce nás stálo postoupit. Byla to hrozná dřina. A teď bychom měli spadnout? Ne, tohle nesmíme dopustit. Všichni bez výjimky si musíme na konci sezony říct, že jsme pro záchranu udělali maximum. Jinak to nemá cenu.

Uvažují tak všichni?
Těžko říct. Nikomu do hlavy nevidím.

U vás coby hradeckého patriota se to bere jaksi samozřejmě. Ale co ti další, kteří v klubu nejsou tak dlouho?
Mě to trápí, štve. Ani nevíte jak. Jako Hradečák chci pro klub to nejlepší. Pro mě sestup nepřipadá do úvahy. Pevně věřím, že i ostatní si uvědomují, v čem jsme uvízli. Teď se konečně ukáže, jak člověk dokáže pracovat pod tlakem.

V Hradci jste služebně jedním z nejstarších. Byla situace někdy vážnější?
To nebyla. (vypálí) Vždycky, když jsme se v minulých letech dostali do problémů, kritické momenty jsme pokaždé zvládli a odpoutali se od spodku. Teď je deset kol do konce a my trčíme na sestupové příčce.

Po neděli to může být jinak. Tedy pokud zvládnete zápas v Brně.
Velkou ztrátu na mužstva nad námi nemáme. Když vyhrajeme, bude se nám zase dýchat o dost lépe.

Na podzim jste Zbrojovku doma jednoznačně přehráli a zvítězili 2:0. Pojedete do Brna kvůli tomu sebevědomější?
Fotbal se musí hrát se sebevědomím, nesmíme být poprdění. Nám nezbývá nic jiného, než zvítězit. I bod by měl možná svoji cenu, ale o tom se můžeme bavit až podle průběhu utkání. Jedeme tam zvítězit.

Zbrojovka také nevstoupila do jara dobře, ale stále má na vás náskok pěti bodů.
Těžko říct, v jaké jsou pohodě. Hrají doma, v mužstvu mají zkušené hráče. Bude to těžký boj.

Osud máte stále ve svých rukou, nemusíte se ohlížet na výsledky soupeřů. Dodává vám to elán?
Pro nás to vlastně teprve nyní začíná. S ohroženými celky hrajeme až teď. Bylo by dobré si vzpomenout na minulé sezony, kdy jsme tyhle vypjaté zápasy zvládali.

Za sedm bodů tři flašky Jamesona

Motivační příspěvky na Facebooku FC Hradec Králové:

Co je Sparta, Plzeň, Olomouc? MY JSME VOTROCI, a máme na nejvyšší soutěž! HRADEC DO TOHO!! (Josífek Hradecký Pershing)

To „votroci" mě fotbal naučili milovat. Kluci, máte na to, abyste už začali dávat góly! Ukažte všem, kdo vás teď odepisuje, jak na tom doopravdy jsme! (Pája Mikešová)

Lepších 10 střel na bránu, než jedna „tutovka", kterou brankář chytne. Vzpomeňte si na Pilaře se Spartou na 2:1. Prostě střílejte.To by bylo, abychom se tam nedokopali. (Honza Turek)

Hoši, zaberem a dáme každou příležitost, která se nám naskytne. Dáme šance, dáme výhru. Jsem sice ještě malej, ale držím vám palce. (Vojtěch Nedomanský)

Bráško jsem na tebe pyšná,i když se vám právě teď  moc nedaří a věřím, že se karta obrátí!!! Nenechte se odradit a bojujte!! (Petra Víšková, rozená Poděbradská)

V dobrém i zlém věrni zůstaneme ! Bojujte za Hradec, bojujte za nás! Votroci! (Michal Netík)

Chlapy, svlíkněte sukně a nasaďte kalhoty. Boj o ligu není pro slečinky. (Ernest Ferneth Fiala)

Když dáte ve třech utkáních 7 bodů, tak vám koupím 3 flašky Jamesona. (Přemysl Vohnout)