Co v textu najdete:
Jak na išelské dortíčky
Tohle cukroví boduje kombinací křehkého těsta a výrazné pikantní náplně. Navíc čokoládové „dortíčky“ zdobené ořechem skvěle vypadají. „Císař František Josef a celý vídeňský dvůr si z rakouského lázeňského letoviska Bad Ischl prý odváželi krabice rozplývajícího se cukroví s výstižným názvem Ischler Törtchen čili išelské dortíčky,“ připomíná hobby web ireceptář.
Suroviny na 40 kusů
- 250 g hladké mouky
- 140 g změklého másla
- 20 g holandského kakaa
- 70 g cukru moučka
- 40 g mletých vlašských ořechů
- 1 velký žloutek
- čokoláda na polití
- vlašské ořechy na ozdobu
- 120 g mletých vlašských ořechů
- 80 g cukru moučka
- 1 lžíce rybízové marmelády
- 2 lžíce tuzemáku
Postup receptu na išelské dortíčky
- V míse promíchejte mouku, máslo, cukr, kakao, ořechy a žloutek a vypracujte hladké, nelepivé těsto.
- Zabalte je do potravinářské fólie a dejte na hodinu odležet do lednice.
- Mezitím připravte náplň: všechny suroviny smíchejte a lžící utřete do pastovité konzistence.
- Na lehce pomoučněném vále rozválejte vychlazené těsto na plát vysoký asi 3 mm a vykrájejte kolečka.
- Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Nechte zchladnout.
- Polovinu cukroví pomažte náplní a přiklopte zbylými kolečky.
- Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu, potřete jí vršky cukroví a doprostřed posaďte ořech.
- Nechte ztuhnout a rozležet.
Videorecept na išelské dortíčky podle Josefa Maršálka: