Lívance od babičky
Budeme potřebovat:
- 500 ml polotučného mléka
- 1/2 kostka droždí
- 50 g cukru krupice
- 350 g polohrubé mouky
- 50 g hladké mouky
- 2 vejce
- špetku soli
Postup:
Oddělte si hrnek mléka, které ohřejete tak, aby bylo vlažné. Přidejte do něj lžíci cukru, promíchejte a do mléka nadrobte droždí.
Nechejte na teplém místě, mimo průvan, vzejít kvásek. Bude to trvat zhruba 5 až 15 minut, podle droždí, teploty mléka i teploty okolí. Jak poznáte že je hotovo? Na povrchu budou z droždí bubliny.
Mezitím, co se tvoří kvásek, promíchejte obě mouky, cukr a špetku soli. Ve zbylém mléce rozšlehejte vejce.

Do mísy se sypkými surovinami vlijte mléko s vejci a také hotový kvásek. Umíchejte hladké těsto. Máte-li kuchyňského robota, použijte ho. Ušetří čas i práci. Těsto bude kynout půl hodiny, až hodinu. Podle teploty u vás doma. Na vykynutém těstě budou bubliny.
Připravte si pánev. Buď tu na lívance, když chcete jeden jako druhý, nebo klasickou pánev a snažte se dávat pořád stejné množství těsta. Pánev použijte nepřilnavou, ale můžete do ní přidat trochu másla, aby se lívance nepřichytávaly.
Smažte z obou stran do zlatova. Důležité je smažit pozvolna, aby se zvenčí nespálily a uvnitř nebyly nedodělané. Skládejte na připravený talíř a dále upravte jak máte chuť.
Tip: Lívance můžete omastit rozpuštěným máslem a posypat moučkovým cukrem. Výborné jsou s ovocem, tvarohem, ořechovým máslem, čokoládou. Podávejte, jak chcete. Já mám ráda zakysanou smetanu, ovoce, rozpuštěné máslo, javorový sirup, ořechy. Ale taky kombinaci povidla, zakysanka, mák a švestky.
Alena Elly Kolaříková, autorka blogu Bohyně kuchyně, má tři děti, práci a koníčky, ale nechce sebe ani rodinu šidit na jídle. Naučila se tedy vytvářet chutná a na pohled krásná jídla, u nichž nemusíte trávit hodiny v kuchyni, ale která jsou většinou hotová do třiceti minut. Na svém kontě má dvě Božské kuchařky. Její recepty můžete sledovat i na Instagramu.