Lívance od babičky

Budeme potřebovat:

  • 500 ml polotučného mléka
  • 1/2 kostka droždí
  • 50 g cukru krupice
  • 350 g polohrubé mouky
  • 50 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • špetku soli

Postup:

Oddělte si hrnek mléka, které ohřejete tak, aby bylo vlažné. Přidejte do něj lžíci cukru, promíchejte a do mléka nadrobte droždí.

Nechejte na teplém místě, mimo průvan, vzejít kvásek. Bude to trvat zhruba 5 až 15 minut, podle droždí, teploty mléka i teploty okolí. Jak poznáte že je hotovo? Na povrchu budou z droždí bubliny.

Mezitím, co se tvoří kvásek, promíchejte obě mouky, cukr a špetku soli. Ve zbylém mléce rozšlehejte vejce.

Lívance se šlehačkou a jahodovou omáčkou
Lívance se šlehačkou a jahodovou omáčkou: pastva pro oči i žaludek

Do mísy se sypkými surovinami vlijte mléko s vejci a také hotový kvásek. Umíchejte hladké těsto. Máte-li kuchyňského robota, použijte ho. Ušetří čas i práci. Těsto bude kynout půl hodiny, až hodinu. Podle teploty u vás doma. Na vykynutém těstě budou bubliny.

Připravte si pánev. Buď tu na lívance, když chcete jeden jako druhý, nebo klasickou pánev a snažte se dávat pořád stejné množství těsta. Pánev použijte nepřilnavou, ale můžete do ní přidat trochu másla, aby se lívance nepřichytávaly.

Smažte z obou stran do zlatova. Důležité je smažit pozvolna, aby se zvenčí nespálily a uvnitř nebyly nedodělané. Skládejte na připravený talíř a dále upravte jak máte chuť.

Tip: Lívance můžete omastit rozpuštěným máslem a posypat moučkovým cukrem. Výborné jsou s ovocem, tvarohem, ořechovým máslem, čokoládou. Podávejte, jak chcete. Já mám ráda zakysanou smetanu, ovoce, rozpuštěné máslo, javorový sirup, ořechy. Ale taky kombinaci povidla, zakysanka, mák a švestky.

Alena Elly Kolaříková, autorka blogu Bohyně kuchyně, má tři děti, práci a koníčky, ale nechce sebe ani rodinu šidit na jídle. Naučila se tedy vytvářet chutná a na pohled krásná jídla, u nichž nemusíte trávit hodiny v kuchyni, ale která jsou většinou hotová do třiceti minut. Na svém kontě má dvě Božské kuchařky. Její recepty můžete sledovat i na Instagramu.