Česká ryba v létě? Ideální. Je dostupná i dietní a recepty z ní chutné
Mezi nejtypičtější tuzemská jídla patří sice svíčková na smetaně či vepřo knedlo zelo, ale ani ryby nejsou českým kuchařům cizí. Nemusí to přitom být drahý losos nebo tuňák. Chutné ryby se ukrývají i v našich řekách a rybnících. Připravte si s Deníkem candáta, pstruha, sumce, nebo třeba kapra. Ani ten totiž nemusí být jen štědrovečerní večeří.
Kapr na pivě
Ingredience: 800 g kapra, 0,5 l piva 12°, 150 g másla, 2 stroužky česneku, hladká mouka, sladká i pálivá mletá paprika, sůl
Postup: Kapra nakrájejte na porce a potřete česnekem utřeným se solí. Mouku promíchejte s mletou paprikou, poměr sladké a pálivé podle vaší chuti, a kapra v ní obalte. Porce naskládejte do pekáčku vymazaného máslem a zalijte je pivem. Na každou porci položte plátek másla a pečte v troubě dočervena. Podávejte s bramborovými hranolky.
Candát na zelenině
Ingredience: 800 g candáta, 100 g slaniny, 40 g másla, 3 rajčata, 2 cibule, 200 g žampionů, kořenová zelenina, 200 ml smetany ke šlehání, sůl, citron
Postup: Candáta naporcujte, osolte, pokapejte citronem a nechte odležet. Slaninu nakrájejte na kostičky, cibuli na kolečka a nechte je na másle zesklovatět. Přidejte nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, nakrájené žampiony a vše mírně osmažte. Do zeleninového základu vložte porce ryby a pečte v troubě. Po 10 minutách přidejte pokrájená rajčata, vše zalijte šlehačkou a dopečte.
Pstruh pečený v alobalu
Ingredience: 4 pstruzi, 100 g cibule, 200 g slaniny, 100 g másla, sůl, kmín
Postup: Očištěné a vykuchané pstruhy osolte a okmínujte. Cibuli a polovinu slaniny nakrájejte nadrobno a směsí pstruhy naplňte. Alobal vymažte máslem, vložte do něj pstruhy a na každou rybu dejte plátek zbylé slaniny. Dobře ryby zabalte a pečte v předehřáté troubě asi 15–20 minut, podle velikosti.
Sumec na tymiánu
Ingredience: 800 g sumce, 80 g oleje, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžíce čerstvého tymiánu, sůl, pepř, citron, zelená petrželka
Postup: Sumce nakrájejte na porce, pokapejte citronem a nechte chvilku odležet. V misce smíchejte olej s utřeným česnekem, solí, pepřem a nasekaným tymiánem. Směsí potřete porce ryby, vložte je do pekáčku, přidejte zbytek olejové směsi, na nudličky nakrájenou cibuli, nasekanou petrželku a pečte v předehřáté troubě asi půl hodiny.