Šípková marmeláda
Budeme potřebovat:
- šípky
- třtinový cukr podle chuti
- případně hřebíček
Postup:
Začneme očištěním šípků. Jsou dvě cesty; buď odkrojíte bubáky, překrojíte a nejlépe v misce s vodou vypláchnete zrníčka a chmýří z šípků, nebo je jen překrojíte, uvaříte a budete pasírovat. Ale já nevěřím, že má někdo tak jemné sítko, že by tím neprošlo to pichlavé chmýří, které mi vadilo v těch nadstavovaných verzích, co jsem chutnala. Možná s odšťavňovačem by to mohlo jít. Takže jsem se rozhodla pro první způsob. Pusťte si k tomu film.
Očištěné šípky dáme do hrnce, zalijeme vodou jen tak, aby byly těsně ponořené, přivedeme k varu, pak stáhneme plamen a necháme jemně probublávat cca 25 minut. Pak to rozmixujeme ponorným mixérem do jemna a přes jemný cedník si to přepasírujte do jiné nádoby.
Zvažte, kolik máte této čisté hmoty, zároveň se zbavíte případně nerozmixovaných kousků slupek. Podle toho přidáme třtinový cukr. Já měla z 500 g natrhaných šípků 260 g čisté hmoty a na konzervaci stačí čtvrtina cukru, takže jsem přidala 65 g třtinového, dodá i takový karamelový podtón. Teď můžete přidat i hřebíček.
Dala jsem to zpátky na sporák a cca 5 minut míchala, aby se rozpustil cukr, odpařila se přebytečná tekutina a marmeláda sama zhoustne. Není potřeba žádných zahušťovadel.
Horkou marmeládu nalijte do skleniček, zašroubujte a otočte dnem vzhůru…
O Markétě
Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. O své umění se s vámi pravidelně dělí v našem seriálu. Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.