Činnost dobrovolných hasičů bývá mnohdy stejně obtížná jako práce jejich profesionálních kolegů. A protože by neměla být opomíjena, Deník bude každý čtvrtek přinášet vizitku jednoho sboru dobrovolných hasičů (SDH) z Hradecka spolu s připomenutím jeho nejvýznamnějšího počinu.
Další informace a přiběhy najdete na www.denik.cz/hasici

Tentokrát jsme se podívali do Střezetic, obce ležící severovýchodně od Hradce Králové. Zdejší sbor byl založen v roce 1896. Významná událost se datuje do roku 1935, kdy místní hasiči zakoupili spolkový prapor.

Střezetiční strávili noc likvidací požáru seníku

Pod vedením starosty Josefa Bednáře a velitele Františka Hníka staršího sbor v současné době čítá 31 mužů a pět žen. Jednotka je zařazena jako JPO–3, což znamená, že musí vyjet do deseti minut od nahlášení poplachu.

Střezetičtí využívají k „ostrým“ zásahům i k hasičským soutěžím automobil značky Avia. K dispozici mají čtyři stříkačky: dvě PS 8, PS 12 a PS 19. V loňském roce pomáhali při likvidování požáru v Rozběřicích, kde hořel seník. Mimo hašení požárů, likvidace nebezpečného hmyzu a pomoci při povodních se SDH Střezetice účastní Východočeské hasičské ligy (VČHL) a Podorlické ligy (PL).

V roce 2008 zastápci sboru skončili ve VČHL na 13. místě ze 43 družstev a v PL na pátém místě ze 47 týmů. Do budoucna by se střezetičtí hasiči chtěli zapojit do Jizerské ligy a také postavit novou zbrojnici.

Místo na trénink již mají. Obecní úřad hasičům vybudoval závodní dráhu na okraji obce.

Kozlův hasičský počin:

Oheň je dobrý sluha, ale zlý pán. O tom už se přesvědčilo hodně lidí. Když byl vloni 22. června navečer vyhlášen poplach, hořel seník v nedalekých Rozběřicích. Při příjezdů hasičů na místo byl oheň již ve své poslední fázi.

Zničil ocelovou konstrukci haly i veškeré uskladněné seno. I díky obětavé pomoci střezetických dobrovolných hasičů se po čtyřiceti minutách podařilo dostat živel pod kontrolu. Domů se zbylí hasiči dostali až druhý den ráno.

Kozlův hasičský počin: HLASUJTE ZDE

JAN PRUŠKA