V polovině šedesátých let 19. století začaly vznikat dobrovolné hasičské sbory. Ani Jaroměř nezůstala pozadu. Zdejší obecní zastupitelstvu rozhodlo o založení hasičského místního sboru 19. října roku 1872.

V současnosti v průběhu dubna se pracuje na demolici stávajícího objektu požární stanice (Na Valech). Výstavba nové stanice by měla trvat 16 měsíců od předání staveniště. Novostavba objektu požární stanice kategorie P1 bude sloužit pro jednotky HZS Královéhradeckého kraje a JSDH Jaroměř. JSDH Jaroměř mají provizorní prostory v zázemí Technických služeb města Jaroměř v ulici Na Valech, v areálu Sběrného dvora. „Apelujeme na ohleduplnost řidičů při výjezdu hasičských vozidel profesionálních z ulice Hradecké, tak hasičů dobrovolných z ulice Na Valech. Děkujeme za pochopení,“ uvedli hasiči.

Jaroměřští hasiči zvou širokou veřejnost na akci „Kabrouši v pevnosti“. V pátek 10. května začne na pevnosti Josefov víkendový sraz kabrioletů a setkání jejich příznivců s doprovodným programem. Těšit se můžete na spanilou jízdu a vystoupením tří kapel. „I letos budeme zajišťovat občerstvení na této čím dál populárnější akci konané v Jaroměři. Přijďte se podívat, všichni jste srdečně zváni,“ dodali hasiči.

Jarní odstávku lanovky na Sněžku využili k výcviku čeští a polští hasiči. Stovka příslušníků si vyzkoušela, jak by probíhala záchrana osob z porouchané lanovky. Akce se uskutečnila díky společnému projektu přeshraniční spolupráce Bezpečné pohraničí.
Čeští a polští hasiči cvičili společnou záchranu osob