Činnost dobrovolných hasičů bývá mnohdy stejně obtížná jako práce jejich profesionálních kolegů. A protože by neměla být opomíjena, Deník bude každý čtvrtek přinášet vizitku jednoho sboru dobrovolných hasičů (SDH) z Hradecka spolu s připomenutím jeho nejvýznamnějšího počinu.

Tentokrát v seriálu představíme hasiče z Habřiny. Zdejší sbor byl založen v roce 1886 na základě schůze obecního zastupitelstva, které se uskutečnilo po požáru domu. První ruční čtyřkolovou stříkačku dodala pojišťovna ve Spy za obnos 888 zlatých. Po prvních nesmělých pokusech se v Habřině podařilo založit také družstvo mladých hasičů, a to v roce 1999.

„Před čtyřmi lety většina z nich odešla do dorostu. Navíc nový silniční zákon o přepravě dětí ve vozidlech nám práci s dětmi ztížil,“ vysvětluje starostka SDH Dagmar Bittnerová. V současné době sbor čítá 84 členů pod vedením velitele Jaroslava Hrocha. K dispozici mají přepravní automobil Ford Transit, stříkačku PS-12 a další techniku a také pět zásahových obleků, které dostali v rámci akce pro sbory zařazené v kategorii JPO-V.

Sbor pomáhá také obecnímu úřadu, a to s odkalováním kanálů, pořádá dětské dny, čarodějnice s vyhlášením nejlepšího kostýmu, plesy, sběr železa. K nácviku na požární soutěže hasiči z Habřiny využívají prostor u koupaliště. Od května do října pak jezdí každý týden po jednotlivých kláních a mnohdy se umisťují na předních pozicích.

Pravidelně každý druhý týden v září pořádají vlastní soutěž O pohár starostky SDH, který je zařazen do seriálu O pohár starosty okresu.

Ve svých řadách sbor má i členku výkonného výboru okresního sdružení hasičů a také předsedkyni okresní a krajské kontrolní a revizní rady, kvalifikované rozhodčí i vyškolené preventisty. Dvě členky jsou absolventkami dvousemestrálního programu univerzity třetího věku v Ostravě. Habřina měla zastoupení také na mezinárodních hasičských závodech CTIF v Ostravě. První z hasiček se akce účastnila jako rozhodčí, druhá byla součástí národního organizačního týmu.

„Do budoucna bychom chtěli získat grant na rekonstrukci zbrojnice a plně obnovit činnost s dětmi,“ uzavírá Bittnerová.

Kozlův hasičský počin: HLASUJTE ZDE

Kozlův hasičský počin

Lidský život je to nejcennější. Proto si vždy zaslouží ocenění a uznání lidé, kteří nechrání jen ten svůj, ale neváhají riskovat a nasadit život pro druhé. Už je to zhruba dvacet let, kdy místní hasič zachránil člověka. „Při dětském dnu byla ve vzduchu natažené lana a jeden muž si jich nejspíše nevšiml. Trefil se do nich a spadl do vody. Náš hasič neváhal a skočil pro něj,“ vypráví Dagmar Bittnerová. Nebýt pohotovosti místního hasiče, byl by se nešťastník utopil.

JAN PRUŠKA