Nejdříve je ovšem třeba vysvětlit, podle jakých parametrů jsme jednotlivé hry vybírali. Samozřejmostí byl výběr her prodávajících se na českém trhu a v českém vydání. Jelikož se jedná o výběr na léto a dovolené, rozhodli jsme se také, že se nebude jednat o hry „na pokračování“ s dlouhou příběhovou kampaní, ale pouze o ty na jednoduché zahrání. Zároveň se jedná o hry, jejichž balení nemá obrovských rozměrů a dají se tak jednoduše přenášet v ruce nebo tašce z místa na místo. Zasvěcenější tak možná bude mrzet, že se v žebříčku neobjevují jedny z momentálně nejlepších deskových her jako například Gloomhaven, Scythe a mnohé další.

1. Duna: Impérium

Počet hráčů: 1-4
Herní čas: 1-2 hodiny
Doporučený věk: 14+
Cena: cca 1550 Kč

Líbil se vám film Duna z minulého roku? Nebo jste snad dokonce fanoušci knižní předlohy? Pokud ano, tak byste rozhodně neměli minout hru Duna: Impérium dějově postavenou na této sci-fi sáze. Jedná se o strategickou hru s prvky „deck-buildingu,“ tedy metody, kdy z různých dostupných karet stavíte vlastní balíček přímo vám na míru. Cílem hry je dosáhnout několika herních milníku dříve než vaši soupeři a získat za ně požadované ocenění. Hrajte za známé postavy jako Paul Atreides nebo Baron Harkonnen, vysílejte své agendy na tajné mise, sbírejte kořeny a soláry, získávejte politický vliv na planetě, intrikujt proti soupeřům a válčete s naverbovanými jednotkami.

Zdroj: Youtube

Hru můžete hráč až ve čtyřech lidech, každopádně zároveň si ji můžete zahrát i úplně sami s karetním nepřítelem generující náhodně pohyby po mapě. Duna: Impérium má jednoduché, ale za to povedené designové zpracování a pokud překousnete, že se jedná o náročnější hru na pochopení pravidel a mechanik, bude se rozhodně jednat o jednu z vašich nejoblíbenějších na toto léto.

Alto’s Oddysey
Pět nejlepších mobilních her na dovolenou, za které nemusíte utratit ani korunu

2. Root

Počet hráčů: 2-4
Herní čas: cca 2 hodiny
Doporučený věk: 13+
Cena: cca 1500 Kč

Další ze strategií, která zaujme originalitou a zajímavým designovým zpracováním. Příběh může znít poněkud triviálně, ale Root tedy rozhodně není nijak triviální hrou. Zvířátka v lese spolu bojují na nadvládou nad mýtinkami a snaží se za pomocí úspěchů sbírat vítězné body. V lese jsou čtyři frakce – kočky, orli, revoltující aliance zvířátek a mýval samotář. Každá frakce má své vlastní originální schopnosti a herní mechanismy, takže obeznámit se s každou z nich může chvíli trvat. Na druhou stranu se jedná pravděpodobně o jednu z nejzábavnějších her na našem trhu. Získala také několik prestižních ocenění jako Hra roku 2018 od Golden Geeku a Hra roku 2019 od Origin Awards.

3. Výbušná koťátka

Počet hráčů: 2-5
Herní čas: cca 15 minut
Doporučený věk: 7+
Cena: cca 600 Kč

Tato karetní zábava na pár minut sklízela rekordní úspěchy ještě dříve, než se oficiálně dostala na herní trh. Během své kampaně na Kickstarteru se finanční cíl vývojářů splnil za pouhých 8 minut. Rázem se hra stala čtvrtým historicky největším projektem na této crowfundingové síti a dokonce prvním na žebříčku v počtu kickstarterových podporovatelů. Princip hry je podobný jako u Černého Petra nebo ruské rulety.

Zdroj: Youtube

Hráči lížou karty a pokud narazí na výbušné koťátko, tak končí. Zachránit jej může pouze karta detonace. Před lízáním karet z balíčku vás mohou dále ochránit karty se speciálními schopnostmi jako „útok“ nebo „přeskoč.“ Vyhrává poslední nevybuchlý hráč. Celkově je hra jednoduše pochopitelná a dá se tak hrát dokonce i s menšími dětmi, zároveň si jí ale užijete i na párty nebo při cestování. Vtipné grafické zpracování koček pobaví děti i dospělé, každopádně jestli byste chtěli zábavu ještě okořenit, tak je tu pro vás také přisprostlé verze.

Na pokračování ságy zasazené do prostředí severské mytologie jsme museli čekat 4 roky.
God of War: Ragnarök má datum vydání. Co o hře zatím víme

4. Galaxy Trucker: Druhé, vytuněné vydání

Počet hráčů: 2-4
Herní čas: cca 1 hodina
Doporučený věk: 10+
Cena: cca 750 Kč

Pro některé hráče deskových her ze „staré školy“ se nebude jednat o žádnou závratnou novinku, jelikož první vydání hry je tu s námi už od roku 2007. Autorem je jeden z nejznámějších českých vývojářů deskových her Vladimír „Vlaada“ Chvátil, který má na svém kontě například hry jako Proroctví a nebo veleúspěšná Krycí jména. Cílem Galaxy Truckera je třeba v časovém limitu sestavit co nejlepší kosmickou loď schopnou převážet zboží, posádku, mimozemšťany a vesmírné komodity a ubránit se před příchozími katastrofami v podobě meteoritů či vesmírných pirátů.

Zdroj: Youtube

Pokud tedy pro svou loď nenasbíráte potřebné stavební komponenty, nebo vám je soupeř sebere, tak se vaše loď také v průběhu letu může rozpadnout ve vesmírném vzduchoprázdnu. Hru vyhrává hráč, který je za svůj let schopný nasbírat co nejvíce potřebných komponentů a tedy kosmických kreditů.

V Leteckém muzeu v Kunovicích si můžete prohlédnout armádní letouny MiG-15, MiG-21, Suchoje, Iljušiny či vrtulník Mi-4 nebo elegantní lehký bitevní letoun Aero L-39 ZA Albatros.
PŘEHLEDNĚ: Kde můžete v Česku prozkoumat letadla, tanky, tvrze a opevnění

5. Divukraj

Počet hráčů: 1-4
Herní čas: cca 1,5 hodiny
Doporučený věk: 13+
Cena: cca 1500 Kč

Výtvarné zpracování společenských her je nesmírně důležité a podobně jako u Rootu se i vývojářům Divukraje povedlo vykreslit nádhernou atmosféru lesa. Celé herní desce dominuje kartonový strom, který sice není lehké sestavit, ale za to je designově zajímavým herním pomocníkem. Zvířátka se snaží v lese expandovat a staví si vlastní vesničku schopnou ubránit se nástrahám různých ročních období. Jedná se o strategickou a ne zrovna jednoduchou hru, ve které sbíráte suroviny, stavíte budovy, verbujete další pomocníky a stále přemýšlíte, jak být o několik kroků přes svými soupeři.

Vítězem se stává hráč s největším počtem bodů získaných za stavbu budov či bonusových hodnocení. Součástí balení je také návod, jak hrát úplně sám a Divukraj se tak dá hrát i bez spoluhráčů. Pokud by vás hra opravdu chytla, rozhodně stojí za zvážení koupit nějaké rozšíření. Obzvlášť za doporučení stojí nádherně zpracované Skalověží.