V jeho případě to nebyla nadnesená slova. V Brně, odkud přišel na novou štaci do Hradce, dělá fyzioterapeutku jeho mamka Dana. Bratranec Libor Zábranský je navíc majitelem a trenérem klubu, jež se stal českým hegemonem.

Přesto Tomáš z Brna zmizel. „S Liborem jsme došli k tomu, že odejdu,“ konstatoval nevzrušeně po pondělním prvním tréninku na hradeckém ledě.

Chtěl zakotvit v cizině, už to vypadalo na angažmá ve Finsku… „Ale nakonec to nevyšlo. Přišel Hradec a dohodli jsme se. Jsem rád, že jsem tady,“ pronesl.

Cizina nevyšla

Přesun do týmu z východočeské metropole konzultoval s borcem, který přišel do Mountfieldu vloni. S Petrem Koukalem se potkával jako soupeř v ruské KHL a jako spoluhráč v národním mužstvu. Po sezení s koučem Tomášem Martincem a vedením klubu vyrazil právě za zkušeným útočníkem.

„Dlouho jsme kecali. Probrali jsme úplně všechno,“ popsal debatu.

Řeč šla - samozřejmě - také o jiných ambicích, které má Mountfield oproti minulé sezoně. Před ní sestavil mančaft plný velkých jmen, útok na titul však nevyšel. Místo Hradce ho urvala Kometa, proto chce klub dát šancí mladým.

Jenže s tím na Vincoura nechoďte. „Mám z týmu výborný pocit, i když je tady hodně mladých kluků. Kádr se obměnil, ale pro mě to bude nová výzva. Chceme vyhrávat, něco jiného by byl alibismus. Jít do sezony s malými ambicemi, by byl nesmysl,“ vyhlásil.

V tom případě však Hradec - a Vincour s ním - narazí na rodinu. Také Kometa bude samozřejmě mířit vysoko. „S mámou se uvidíme, když budeme hrát proti sobě,“ usmál se. „Bylo trochu netradiční, že jsem ji viděl každý den. Ale oni ji všichni kluci brali jako mámu. My jsme se vždycky dohodli, kdy dojede k nám. A do Hradce to taky není daleko,“ vykládal.

Útočníkovi s dvaadvaceti reprezentačními starty na kontě začíná nová éra. Bez Komety. A rodiny.

Hokejisté Hradce Králové při tréninku na ledě.
Hradec jde pardubickou cestou

Kouč Martinec o věži: Nahradí Köhlera

Jedna část proslulé knižní i filmové ságy Pán prstenů dostala název Dvě věže. V hradeckém hokejovém klubu se podobný příběh píše v posledních měsících. Jednu věž v sestavě má nahradit druhá. A navíc si tihle dva obři vlastně jen vymění dresy.

Zatímco Bedřich Köhler, opora Mountfieldu v posledních sezonách, odešel do Brna, opačným směrem se vydal Tomáš Vincour. První měří 194 centimetrů, druhý o čtyři méně. Přesto by měl zastoupit svého předchůdce v disciplíně, která bolí. „Tomáš je velký a silný hráč. Odešel Béďa, který byl silný v předbrankovém prostoru. Proto jsme sháněli podobný typ. Věříme, že Tomáš má tu kvalitu a bude pro nás velkou posilou,“ řekl trenér Tomáš Martinec.

Vincour to nebude mít lehké. Köhler dal za tři hradecké sezony 39 branek, v poslední jich bylo sedmnáct. Válel hlavně v přesilovkách, kde dotvářel práci šikulů Jaroslava Bednáře a spol. Vincour zapsal v minulé základní části „jen“ deset branek, ale zato v play off (Köhler se v něm neprosadil) přispěl čtyřmi zásahy k titulu pro Kometu. „Tomáš má velkou historii. Dva tituly za dva roky,“ připomněl Martinec. To je příslib.