Na velmi zvučnou posilu zacílilo vedení hokejového Hradce Králové. Pro prosincový Spengelr Cup uvažovalo o získání reprezentanta Romana Červenky, v minulé sezoně jasně nejlepšího hráče tuzemské extraligy.

V létě se mistr světaz roku 2010 a nyní hráč švýcarského Fribourgu potkal s hradeckým koučem Václavem Sýkorou a předběžně na svoji účast na tradičním klání v Davosu kývl.

Dnes je vše jinak - Červenka v sestavě Mountfieldu nebude. Pravidla turnaje přitom dovolují krátkodobé posílení právě jen pro boje o uctívaný pohár.

„Je to tak. Asi před měsícem jsme s Romanem byli v kontaktu a už tehdy bylo jasné, že to nedopadne," potvrdil generální manažer Mountfieldu Aleš Kmoníček. „Hraje zápas od zápasu. Nebyl ani nominován do národního mužstva," připomněl, že šikovný centr chybí v reprezentačním týmu, který čeká během prosince turnaj v Moskvě.

„Máme hrozně moc zápasů před Vánocemi a já musím o sebe dbát. Každý zápas navíc není jednoduchý," řekl Červenka novinářům po úterním zápase čtvrtfinále Ligy mistrů ve Vítkovicích.

V něm byl forvard klíčovou postavou. Fribourg zvládl duel výsledkem 5:2,k čemuž česká hvězda pomohla čtyřmi asistencemi.

„Věřím, že to bude hezký turnaj, ale takhle jsem domluvený s Hradcem. S panem Sýkorou jsem mluvil. Před sezonou jsme se bavili a říkal jsem, že bych si rád zahrál. Mně by to ale nic nedalo, pro mě bude lepší odpočinek," doplnil.

Červenkovo rozhodnutí ovlivnil i fakt, že byl nakonec nominován na zářijový Světový pohár. Původně byl totiž mezi náhradníky. Na velkém podniku v Kanadě se však zranil.

„Měl jsem problémy se zády a teď se o ně snažím pečovat," prozradil.

Přes Červenkovo odmítnutí by měl Hradec vyrazit do Davosu s hráči, kteří jinak do jeho kádru nepatří. Pravidla povolují doplnit mužstvo o tři bruslaře a jednoho brankáře. „Myslím, že se tam dá využít klidně pět pětek," připomněl Kmoníček, že program turnaje je nabitý. Mountfield odehraje od 27. prosince do konce roku minimálně tři zápasy, maximálně pak pět.

„Jména zatím neprozradíme, probíhají jednání s kluby o uvolnění," říká Kmoníček. Je však velmi pravděpodobné, že Hradec hosty využije.

Pravidla posílení: 3 bruslaři + gólman
Posily pro vánoční klání jsou klasikou. Vítkovice a Sparta, které byly posledními účastníky z Česka, se většinou poohlíželi po švýcarských klubech. Obránce Andree Randeggera z týmu Servette Ženeva hrál za Vítkovice na poháru opakovaně.
Posilování má však jasná pravidla. Pořadatelé omezují počet hostů v účastnických týmech kvótou. „Jsou to tři hráči do pole plus jeden brankář," prozrazuje generální manažer hradeckého Mountfieldu Aleš Kmoníček.