Hodlá do toho šlápnout a z titulu předsedy Krajského hokejového svazu v Královéhradeckém kraji se chce snažit ještě zvýšit zájem o hokej v jemu svěřeném regionu. Ondřej Votroubek na to má čtyři roky. V rozhovoru pro Deník nastiňuje své plány.

Je před vámi čtyřleté funkční období ve funkci šéfa krajského svazu. Jaký je váš největší úkol?
V první fázi samozřejmě navázat na dobrou práci předchozího vedení, udržet strukturu a rozsah soutěží. Podpora oddílů při náborových nebo vlastních činnostech, pomoc v orientaci ve vyhlášených dotačních titulech a tak dál. Hokejový svaz musí být více vnímán hokejovými oddíly jako partner a ne jen jako řídící a kontrolní orgán. Partner, který pomáhá s financováním, publicitou i metodikou.

A další témata?
Rozhodně zvýšit informovanost o aktivitách krajského hokejového svazu i jednotlivých oddílů, zatraktivnit výsledkový servis a pro veřejnost ho udělat viditelný. Chceme mít dokonalejší statistiky, tvorbu magazínů nebo také novou trofej.

Jste spokojený se současným modelem krajských soutěží dospělých? Nepotřebovaly by reorganizaci?
Myslím, že stávající dvoustupňový systém soutěží je tradiční a osvědčený. Zároveň dobře podporuje to, co je pro diváka nejzajímavější, a to tradiční sousedská derby. Takhle je to nastavené správně a nehodlám na tom nic měnit.

Máte konkrétní představu o zatraktivnění soutěží, popřípadě jednotlivých zápasů? V profesionálních soutěžích se například hraje prodloužení ve třech hráčích na každé straně.
V letošní sezoně budeme prodloužení hrát stejně jako vloni, tedy 4 na 4. Je možné tuto úpravu plánovat napřesrok, pokud o to aktiv oddílů projeví zájem. Zatraktivnění soutěží, jak jsem již psal, vidím spíše v oblasti zvýšení publicity, rozšířením nabídky on line přenosů apod.

Velkým tématem na krajské úrovni jsou rozhodčí. Hodláte se jim víc věnovat? Mají šanci se ve svém oboru rozvíjet?
Komise rozhodčích letos stojí před jedním z největších úkolů, a to je zvládnout určitou generační obměnu zejména hlavních rozhodčích. Pevně věřím, že se vše podaří. Co se týče rozvoje rozhodčích, jedním z prvních kroků nového KVV bylo rozšíření odborné komise právě o zkušeného kolegu, který bude mít v kompetenci vyhledávání a práci s mladými rozhodčími včetně rozšíření kádru delegátů. Obecně nemůžeme být spokojeni s počtem našich rozhodčích, kteří řídí utkání vyšších soutěží ČSLH, na druhou stranu jsou právě tito rozhodčí pro zaneprázdněnost obtížně využitelní pro řízení našich soutěží.

Předpokládám, že podpora mládeže je klíčovým posláním krajských svazů v jakémkoli sportovním odvětví. Jak bude konkrétně vypadat ve vašem případě? Máte v hlavě uskutečnitelné projekty?
Ano, prioritou KVV byla, je a bude podpora mládežnického hokeje. Zde jsou stěžejní dva projekty, a to program Výchova talentované mládeže, zahrnující pravidelná soustředění a turnaje krajských výběrů. Mladí hokejisté ve věku 12-15 let tak získávají možnost absolvovat kvalitní tréninky s talentovanými vrstevníky a určitě i motivaci, jak se zdokonalovat, aby pronikli nejdříve do krajských výběrů a později třeba do nejmladší reprezentace.

A druhý projekt?
Tím je projekt Trenéři do malých klubů, který je přímo v gesci ČSLH a umožňuje přítomnost a práci trenéra mládeže přímo v klubech, kde se podílí na zkvalitnění tréninkového a výchovného procesu. V současnosti máme takovýchto trenérů šest.

Hrajete ještě aktivně hokej?
Přiznám se, že nyní již jen amatérsky, ale o to s větší radostí v rámci týmu Retro Hockey League. Při té příležitosti bych rád pozval čtenáře Deníku na naše charitativní utkání s herci z divadla Sklep sdružené v týmu Sklepovští sršáni, které se uskuteční 11. října od 20.45 hodin ve Fortuna aréně.

Krajská liga mužů Královéhradecka - 1. kolo, neděle 2. října:
17.00: HC Náchod – HC Jičín
17.00: BK Nová Paka – HC Jaroměř
17.00: HC Wikov Hronov – Stadion Nový Bydžov
18.00: HC Dvůr Králové n. L. – SK Třebechovice p. O.

Krajská soutěž mužů - 1. kolo, neděle 9. října:
17.00: Sokol Semechnice – TJ Lanškroun
17.00: Spartak Nové Město nad Metují – TJ Sokol Čestice
sobota 8. října, 16.30: SK Třebechovice B – HC Opočno