Na svazu už strkají do obálek místenky do čtvrtfinále a jedna z nich skoro na beton poputuje do Hradce Králové. Matematicky to ještě není tutovka, ale aby hokejisté Mountfieldu vypadli po šestibodovém víkendu z elitní šestky je silně nepravděpodobné. Na šesté Pardubice mají náskok sedmi bodů a k dobru lepší statistiku vzájemných střetnutí, od sedmého Zlína je odděluje devítibodová mezera.

Dva výsledky 2:1 = 6 bodů.

Tradičním skóre Hradec popravil Plzeň, v neděli i s rozstřílenou sestavou Mladou Boleslav. „Jeli jsme sem s vědomím, že domácí hrají poslední týdny výborně, a že budeme potřebovat stabilní výkon hlavně v obraně. Myslím, že se nám to podařilo, po celých šedesát minut jsme měli relativně dobrou kontrolu nad zápasem. Tu ale měli i domácí, dlouho to bylo 1:1 a uznávám, že to možná měla být remíza. My jsme každopádně dokázali přidat jednu povedenou akci navíc, byť v tom bylo i hodně štěstí," uvedl hradecký trenér Peter Draisaitl.

Jak v pátek, tak v neděli se o těsný triumf postaral Zdeněk Čáp, nová mladá hvězda obranných řad. Proti Plzni zařídil vítěznou trefu pro Kanaďana Collina Valcourta, 
v Mladé Boleslavi se do role hrdiny napasoval sám. V 56. minutě napřáhl na modré a letící puk zastavila až síť.

„Má neskutečné hokejové myšlení, dané od Pánaboha," tvrdí o dvaadvacetiletém mládencovi Jiří Mička, který ho tři roky trénoval v tehdy prvoligovém Hradci Králové. „Když  zůstane nohama na zemi, může hrát klidně v nároďáku. 
O tom jsem přesvědčený."

Čáp byl celou sezonu skrytý  v prvoligové Jihlavě. Vyhrál se tam, bodoval, na ledě dostával moře prostoru.

O ten si řekl i v Hradci. Ne drzými řečmi v kabině, kterými byl dříve pověstný, a které starší hráči těžko kousali, ale poctivou prací.

Premiéru v extraligovém Hradci si odbyl před únorovou reprezentační přestávkou proti Karlovým Varům. V hektickém závěru skoro neslezl z ledu a nakonec zařídil pojistku na 3:1 do prázdné branky.  Stejně vytížený byl i proti Plzni, v Mladé Boleslavi strávil na place skoro 25 minut!

„Jsem v první řadě rád, že se jak tady, tak v Jihlavě dostanu hodně do hry. Snažím se hlavně odvádět práci, která bude prospěšná celému týmu," skromně vypravuje.

Hradci dlouhodobě chybí zkušení zadáci Frühauf, Mikuš, Vydarený, naposledy se k nim přidal Vašíček, nejstarším bekem v Boleslavi byl čtyřiadvacetiletý Stanislav Dietz.

Možná i proto Čáp zapadl. Nemusel si dělat hlavu z velkých jmen okolo sebe a sebevědomí, které po hrstech nasbíral v Jihlavě, si přenesl i do elitní soutěže. „Hlavně je dobře, že se teď  týmu daří, protože do šlapajícího mužstva líp zapadnete. Ale zároveň jsem se bál, abych to tady klukům nepokazil," culí se.