Za záda mu protekly čtyři puky, pátý se vznášel ve vzduchu. S Hradcem mohl být amen. Komfortní vedení 1:5 se mohlo během pár minut vypařit. V tu chvíli ale PAVEL KANTOR předvedl dva famózní zákroky, kterými ustrážil hubený náskok 5:4. Byl to on, kdo postrčil Mountfield k vítězství 6:4 v nejkrásnějším derby posledních dvou sezon.

„Kdo tady nebyl, může si rvát vlasy," výstižně pronesl Kantor.

Jak chutná vítězství v takovém zápase?
Byli jsme v krizi a tahle výhra je pro nás novým začátkem. Prohráli jsme iks zápasů za sebou a už jsme to potřebovali smazat. Věděli jsme, že nejlepší pro nový začátek bude vyhrát derby. To se nám podařilo.

Bude těžké udržet i nadále všechny emoce a disciplínu?
Extraliga je vyrovnaná, není to jako minulý rok, kdy se daly sbírat body na Kladnu a na Chomutovu. Pokud chceš vyhrát zápas, tak musíš odvést stoprocentní výkon. Kolikrát 99 procent na vítězství nestačí. O přestávce máme před sebou spoustu práce, musíme si teď sednout a vštípit si, že takhle jako v derby musíme hrát dál.

Od 42. do 49. minuty jste se bránili přesilovým hrám soupeře. Jak vám bylo, když Pardubice Tyborovým gólem snížili na 4:5?
Upřímně říkám, že jsem byl podělanej. Říkal jsem si, že pokud dostaneme na 5:5, tak zápas prohrajeme. Jedna věc je, za jaké fauly jsme chodili ven, na druhou stranu se nám nesmí stát, že vedeme 5:1 a nakonec se bojíme o výsledek. To v naší situaci není možné.

V kritických chvílích jste vytáhl dva luxusní zákroky, které zabránily dorovnání výsledku. Násobí to pocit z vyhraného derby?
Od toho tam jsem. Kdybych dostal šest gólů, jsem tam k hovnu… (směje se)

V první třetině na váš šla jedna střela, ve třetím dějství jste naopak měl práce požehnaně.
Ono to tak bývá. Nedá se čekat, že v takové kulise a před napěchovanou arénou se na to jeden z týmů vykašle. To prostě nejde. Může se stát, že máte v zápase špatné období, ale stejně si řeknete: Kruci, tohle je derby! Největší zápas, jaký můžete v extralize hrát. Každý se kousne, jde přes bolest a chce vyhrát. Co víc tady chcete hrát? Na Slavii chodí pár tisíc lidí… Tohle derby je nejlepší, co může být.

Dovedete si představit po nedělní skvostné partii, co by se dělo v play off?
Asi by to byla neuvěřitelná série. Města by se asi kompletně zbláznila. Už teď se o každém derby povídá čtrnáct dní dopředu. Fanoušci vymýšlí různá chorea. Jsem hrozně rád, že takové derby tady je. Obrovsky nás to baví. Když vidím ty narvané arény, fandící lidi a řev, že neslyšíte vlastního slova… Hokejista nemůže nic lepšího zažít.

Do sestavy jste se vrátil po čtyřzápasové pauze. Cítil jste ji na sobě?
Hlavně z fyzického pohledu to bylo náročné. V hale bylo obrovské vedro, což mi dalo hodně zabrat. Ve druhé třetině jsem měl náběh na křeče, v kabině jsem si pak dal asi tři kila hořčíku. Jinak v pohodě. Až na ty čtyři góly… Na to nejsem moc zvyklý. Ale co, byl to suprový zápas. Kdo tady nebyl, může si rvát vlasy.

Jak je možné, že jste takové výkony nepodávali v předchozích zápasech?
Tři čtyři zápasy dozadu jsme nehráli až tak špatně. Jistě, prohráli jsme s Olomoucí po absolutně tragickém výkonu. Ale třeba ve Vítkovicích jsme dali snad osmnáct tyček, v Liberci se nám také nedařilo dát branku, jinak bychom utkání zvládli. Na jednu stranu jsme prohráli spoustu zápasů, ale ne všechno bylo špatně.

V polovině derby jste byli rozhodčími odveleni do kabin kvůli zvolna se tvořící mlze. Nezaskočilo vás to? Během sezony to v Hradci vypadalo kolikrát mnohem hůř.
(přikyvuje) Pamatuju tady mnohem hustší mlhy, ale rozhodčí se nás gólmanů ptali, zda to nechceme přerušit. Nevím, co říkal Robert Kristan, ale já sudímu řekl, že je to tady normální, ať hrajeme dál. Údajně nešly větráky, tak jsme byli asi minutu a půl v šatně a pak se vrátili zpátky.

5 důvodů, proč Hradec ovládl derby

1. KANTOROVA ZÁVORA
Pánové Hribik s Úlehlou necitlivými vyloučení zadělali na drama, Pardubičtí ho zrealizovali. Z 1:5 to bylo rázem 4:5 a přesilovka k tomu. V hradecké zóně tál pod tlakem rozparáděného rivala led. Srovnávací trefu měl na holi Radoslav Tybor, o pár vteřin později také Lukáš Nahodil. Hradecký gólman Pavel Kantor ale před jejich hole položil závoru a dvě kouzelnými zákroky donutil soupeře ke kapitulaci.

2. NAŠEL SE KUDRNA II.
V Hradci už dvě sezony platí: bez barda Kudrny to jde ztuha, spíš vůbec. Na křídle první lajny se vystřídalo několik borců (Dej, Beránek, Vantuch). Nefungovalo to. Až v derby to konečně (!) zajiskřilo. Tomáš Knotek padl k Mertlovi se Šimánkem náramně. Výsledek šedesátiminutové spolupráce? Jedna branka, dvě asistence!

3. SVÁTEČNÍ STŘELCI
Sláva! Třikrát hurá! Panečku, za Hradec sází góly také někdo jiný než zavedená jména. Obránce Peter Frühauf se trefil poprvé v sezoně, ošklivou nulu v kolonce vstřelených branek smazal také útočník Michal Tvrdík. Střelecky se rovněž prosadili Rudolf Červený a Lukáš Vantuch.

4. PŘÍSPĚVEK OBRŮ
Šestkrát za sebou inkasoval Mountfield jako první. V derby prokletí zmizelo. Mohou za to obři ze čtvrté formace – Tomáš Troliga založil akci, kterou střelou mezi Kristanovy betony dokončil Lukáš Vantuch. Psala se pátá minuta.

5. BOMBASTICKÁ KULISA
Pavel Kantor: „Kdo tady nebyl, měl by si rvát vlasy." Peter Draisaitl: „Famózní zápas pro diváky. Obrovská zábava." Souhlas s oběma. Už tak dokonalá kulisa vyprodaného stadionu se vyštengrovala na Everest díky pardubickému vzepětí na konci. Pomohla hlavně Hradci, to je bez debat. Frenetičtí fans je dohnali k ďábelskému úvodu a s jejich pomocí zvládli i extratěžký konec.

„Hradec byl dole. Jenže my na začátku asi urazili štěstí"

Nadšení, elán, extrémní touha vidět soka na lopatkách. To všechno Pardubice v derby s Hradcem ukázaly.

Jediný jejich mínus? Až ve třetí třetině. Ve třech pauzách, jednu způsobila mlha, se tým neprobral, až v té čtvrté se rozjel ke slušnému výkonu. „Mohli jsme si výhrou udělat hezčí Vánoce. Ale nezvládli jsme to," smutnil útočník LUKÁŠ NAHODIL. Jeho gól na 4:5 vykřesal naději, ale i ta nakonec zhasla.

Šatna o těch pauzách moc pozitivní asi nebyla, že ne?
Pozitivní nálada tam ani být nemohla, hlavně po té první třetině ne. Snažili jsme se tam trochu hecnout, seřvat se, abychom se postavili k zápasu úplně jinak, než na začátku,

Jak si vy sám vysvětlujete, že jste začali dupat opravdu na krev až v poslední třetině?
Nedovedu si vysvětlit, proč jsme nedokázali hrát tak, jak tu třetí třetinu, od samého začátku. Udělali jsme z té ztráty 1:5 ještě zápas, ale nemáme nakonec nic. Je to sice škoda, ale jenom za poslední třetinu se body nedávají, tohle je potřeba uznat.

Hradec vás v první části vyloženě drtil. Byli jste málo nažhavení?
Nechápu to ani teď. V tomhle problém být nemohl, sám nevím, kde hledat příčinu, že jsme zápas začali takhle.

Co pak chybělo, aby se po vašem snížení na 4:5 podařilo vyrovnat?
Hradec byl dole a je strašná škoda, že jsme další gól nepřidali. Já měl jednu další šanci, celkem jsme měli asi tři možnosti, ale asi jsme na začátku urazili štěstí, tak nám tam už nic nepadlo.

Bylo znát, že derby od minulého roku dostává pořádnou šťávu?
Hlavně přijde vždycky plný barák a atmosféra je krásná. Tohle je hodně pozitivní, padá teď i dost gólů, lidi by mohly zápasy bavit.

Nepřekvapilo vás, že jste v polovině zápasu šli pro mlhu na 10 minut do kabin? Nezdála se tak hrozná…
Takový ten zimák tady zkrátka je. Záleží, jak to vždycky posoudí rozhodčí, nevím, co moc k tomu říct.

Hřeje aspoň trochu, že stále máte v tabulce na Hradec jednobodový náskok, plus zápas k dobru?
To se bude počítat až po 52 kolech. Hrajeme i proti dvanácti jiným týmům. Teď je pro naši psychiku asi trochu lepší, že jsme v první polovině tabulky, ale jinak to nějaký velký smysl nemá. Zajíci se počítají po honu.

5 důvodů, proč Pardubice ztratily derby

1. ZAČÁTEK
V první třetině to vypadalo, že se Pardubice vidí už někde u vánočního stromku, myslí na Ježíška a chtějí pět, že „Půjdou spolu do Betléma". To byla velká tragédie, Mountfield je neskutečně školil a rozhodně mohl dát víc než jenom dva góly. Dvacet minut bruslily v bílých dresech jen stíny.

2. ČTVRTÝ ÚTOK
Většinu zápasu musely Pardubice odehrát na tři pětky a možná, že ve vedru i pak trochu docházely síly. Čtvrtá lajna ve složení Kňazev, Moučka, Půhoný nefungovala, na ledě byla jen něco přes minutu a stejně se přimotala k inkasované brance. Pak radši hromadně do akce nechodila. Hlavně angažování Valerije Kňazeva vypadá zatím jako krok vedle, útočník, co dal od roku 2011 jenom tři góly, svoji bilanci potvrzuje i v Pardubicích. Co se týká produktivity, je na nule.

3. BENÁK S HAVLÍKEM
Druhý obranný pár Pardubic si vybral černý den. Souhra veterána Václava Benáka s mladým Ladislavem Havlíkem většinou klape, v derby ale ne. Byli u třech inkasovaných gólů. Hlavně při první trefě Lukáše Vantucha vypadalo strašidelně, kolik hradecký obr dostal místa.

4. KRISTAN NEMĚL DEN
Slovinský brankář urval pro Pardubice v sezoně už spoustu bodů, ale derby mu nesedlo. Nedržel svůj tým tak, jak je u něj obvyklé, třeba první gól, kdy mu propadlo Vantuchovo nahození zápěstím mezi betony, by obyčejně chytal.

5. ABSENCE
Není to výmluva, ale Pardubice dojely na soustředění reprezentační dvacítky, spolkla čtyři hráče, na marodce navíc zůstali Cetkovský a Semorád. Mínus šest kusů? To už musí být někde cítit. Nejvíc asi scházel sedmnáctiletý mladík Michael Špaček, letošní expert na Hradec, který mu dal vždycky gól. Hodně chyběl i bijec Cetkovský a jeho důraz.