Fotbalisté FC Nový Hradec Králové se vyhřívají na výsluní. V sezoně 2008/09 jako nováčci krajského přeboru Královéhradecka obsadili výborné šesté místo. Neusnuli na vavřínech a chtěli výš. Právě skončený podzim to jasně potvrdil.


V tabulce jim patří druhá příčka. V patnácti zápasech jedenáctkrát zvítězili, třikrát remizovali a pouze jednou odešli poraženi. Zkušený kouč OLDŘICH BARTEK proto může být na své svěřence právem hrdý.

Říká se, že druhý rok v soutěži bývá nejtěžší. Ve vašem případě to však zdaleka neplatí…
Hlavní příčinu vidím v tom, že se nám v létě podařilo kvalitně doplnit hráčský kádr. Kdyby se tak nestalo, možná bychom dnes byli v tabulce někde jinde.

Můžete být konkrétnější?
Na přestup či hostování k nám přišli hráči, kteří mají zkušenosti s divizí nebo s dorosteneckou ligou. Pravda je, že jim chvíli trvalo, než si na zápasy krajského přeboru, kde se hraje trochu jiný fotbal, zvykli. Postupem času bylo znát, že si nové posily s ostatními spoluhráči začaly rozumět. Promítlo se to do výkonů a dosažených výsledků. V mužstvu se vytvořila výborná parta, která chtěla něčeho dosáhnout.

Máte rovněž velmi atraktivní skóre 44:11. Čemu to přisuzujete?
Do ofenzivy se nám podařilo získat Jana Čecha, který vsítil sedm branek. Střelecky se dařilo i Dvořáčkovi a Mrázovi, který si však plnil i defenzivní úkoly. Faktem je, že při lepším řešení některých situací jsme mohli vstřelit víc branek. Pokud jde o obrannou činnost mužstva, byla znát hlavně přítomnost zkušených Krále, Drapače, Michálka či Hakena. Dokázali nejen bránit, ale pokud to šlo, zapojili se i do útoku, což dělalo soupeřům velké problémy. V neposlední řadě nás několikrát výrazně podržel brankář Petera.

Jediná porážka v Přepychách vás už přebolela?
O tomhle zápase nerad mluvím. Kožich mi vyprášil trenér a můj dlouholetý kamarád Ernest Seifert. Na druhou stranu jsme v tomhle zápase měli pět gólových šancí, ale ani jednou jsme neskórovali. Vůle a snaha domácích byly větší než naše technické umění.

Velice cenná určitě byla bezbranková remíza na hřišti favorizovaného Trutnova, viďte?
Tam jsme sehráli výborné utkání. V první půli jsme si vypracovali tři jasné šance a domácí se doslova strachovali o výsledek. Trutnov měl v závěru rovněž dvě možnosti, ale ani on nebyl v koncovce úspěšný. Navíc rozhodčí neodpískal jasnou penaltu po faulu ve vápně na našeho Jana Čecha. Za to dostal stop na čtyři zápasy.

Ve kterých dalších zápasech jste byl s výkony svých svěřenců spokojený?
Já to řeknu trochu jinak. Jsem rád, že nám vyšel vstup do soutěže, kdy jsme jasně přehráli Lhotu pod Libčany, Českou Skalici a béčko nového Bydžova. Od toho se všechno odvíjelo dál. Soupeři k nám najednou začali jezdit s obavami. Bránili třeba v devíti lidech, chtěli inkasovat co nejméně branek. Potom bylo velice těžké se gólově prosadit. Nechci proto říkat, kdy jsem byl spokojen více a kdy méně. Snažil jsem se, aby v průběhu podzimu dostali příležitost všichni hráči širšího kádru. Ne vždy se všem dařilo na sto procent, mladí kluci sbírali v soutěži potřebné zkušenosti.

Na vaši stranu se v některých duelech přiklonilo i štěstí, souhlasíte?
To k fotbalu patří. Vezměte si třeba pražskou Slavii. Ta v domácím zápase proti Olomouci třikrát nastřelila tyč a nedala tři tutovky. Štěstí jí prostě nepřálo. My jsme ho naopak měli v derby s hradeckou Olympií, ve kterém jsme produkovali nebývalé množství chyb. Kdybychom prohráli 3:5, nikdo by se nemohl divit. Ale nakonec jsme 2:1 vyhráli.

Řada hráčů na Novém Hradci hostuje. Myslíte, že jejich služeb využijete i na jaře?
V první řadě budou probíhat jednání s FC Hradec. Hodně bude záležet, jaké plány má s těmito hráči trenér béčka Ladislav Brož. Byl bych velice rád, kdyby u nás opravdu nadále hráli. Mužstvo je nyní konsolidované a řeknu otevřeně, že bych do něj nerad příliš zasahoval.

Takže o příchodech nových hráčů i z jiných klubů než z FC Hradec neuvažujete?
V tuhle chvíli je o tom předčasné hovořit. Pokud by to byl opravdu kvalitní hráč, který by se nám hodil, nebránil bych se jeho příchodu.

Co na současné umístění říká vedení klubu a novohradečtí fotbaloví příznivci?
S manažerem Peterou jsme si před sezonou dali za cíl poskočit v tabulce o nějaký stupínek výš. Tajným přáním bylo skončit po podzimu na třetím místě. No a vidíte, jsme druzí, takže panuje velká spokojenost. Pokud jde o naše fanoušky, jejich odezva na naše výkony je vesměs kladná. Na domácí zápasy jich chodily dvě stovky, mnozí s námi jezdili i na hřiště soupeřů. Myslím, že jsme je nezklamali. Chtěli jsme předvádět technický fotbal a střílet hodně branek, což se podařilo.

Na vedoucí Trutnov ztrácíte sedm bodů. Myslíte, že zamícháte postupovými kartami?
Trutnov má velice kvalitní hráčský kádr a dostatečný náskok. Určitě nebude chtít postupovou šanci pustit z rukou. My se mu to budeme snažit znepříjemnit.

Jakou úroveň podle vás měla podzimní část krajského přeboru z celkového pohledu?
Příjemným překvapením pro mne byly výkony hradecké Olympie, kde se hráčský kádr dával dohromady ještě v průběhu soutěže. Přišli mladí kluci, kteří chytili svoji příležitost za pačesy. Nečekaně vysoko jsou Přepychy. Na druhou stranu mě některé výsledky překvapily. Zápasy byly kvalitní, průměrné i podprůměrné.

Jak bude vypadat zimní příprava?
Od 14. ledna se budeme připravovat převážně v domácích podmínkách, trénovat se bude třikrát týdně. Absolvujeme také sérii přípravných zápasů. V plánu máme i soustředění, uvidíme, jak to dopadne.

Vaše slovo závěrem?
Protože se blíží konec roku, přeji všem lidem do toho nového hodně zdraví, štěstí a ať se dívají na svět optimisticky. Pokud jde o sportovní stránku, moc bych si přál, aby nám jaro 2010 vyšlo tak, jako právě skončená podzimní část sezony.
JAN SKALIČKA