HC Dynamo Pardubice - Mountfield HK 3:2 (1:0, 1:1, 1:1)
Fakta – branky: 19. Marosz (Trončinský, Cardwell), 25. Rolinek (Mojžíš, Marosz), 58. P. Sýkora (Marosz, Rolinek) – 28. Dragoun (Červený), 45. Dragoun (Pláněk, Berger). Rozhodčí: Hejduk, Petružálek – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:10, navíc Poulíček – Dragoun a Pláněk 10 minut. Využití: 2:0. Diváci: 10 194 (vyprodáno). Třetiny: 1:0, 1:1, 1:1.

HC Dynamo Pardubice: Kacetl – Trončinský, Čáslava, Cardwell, Wishart, Holland, Mojžíš, Ščotka – P. Sýkora, Marosz, Rolinek – Perret, Tomášek, Treille – J. Sýkora, Dušek, Beran – M. Kaut, Poulíček, Vondráček. Trenéři: Holaň, Marek a Janecký.
Mountfield Hradec Králové: Rybár – Pláněk, Vydarený, Cibulskis, Gregorc, F. Pavlík, Graňák, Zámorský – Látal, Koukal, Červený – Köhler, Dragoun, R. Pavlík – Cingel, Džerinš, Kukumberg – Berger, Tuominen, Miškář. Trenéři: V. Sýkora, Hynek a T. Martinec.

Že to bude velký boj, bylo jasné od úvodních minut. Již na začátku došlo na strkanice, před brankou dohrávali souboj třeba Pláněk s Vondráčkem. Poprvé se vylučovalo v 9. minutě, kdy se do sebe pustili Patrik Poulíček a Petr Zámorský. A hokej? Více šancí si vytvořili hráči Dynama, poměr střel v první třetině byl 10:2 pro domácí tým. Jedna z nich odpálila pardubickou radost, to se v první pořádné přesilovce trefil pod horní tyčku Rostislav Marosz.

Střelecká aktivita se změnila ve druhé třetině (4:18). Hradec šlápl do pedálů, pod palbou se ocitl Ondřej Kacetl. Po střele Dominika Graňáka zazvonila tyčka pardubické branky, i tak dokázalo Dynamo přidat druhý gól. Ve 25. minutě neudržel Rybár střelu Tomáše Mojžíše, zblízka dorážel Rolinek. Gól potvrdil i videorozhodčí.

Naději Mountfieldu přiživil Michal Dragoun, jenž v oslabení ujel s Rudolfem Červeným a překonal Kacetla. Podobně mohli v závěru druhé třetiny udeřit domácí, ale Rolinka ještě stihl Gregorc odstavit.

A ve 45. minutě došlo na vyrovnání. Střelu Martina Pláňka tečoval Dragoun a puk propadl do sítě. Stav 2:2, vyrovnáno, napínavý zápas graduje.

Došlo i na nepříjemný moment. V 55. minutě Filip Pavlík tvrdě narazil na mantinel Davida Tomáška, který zůstal ležet na ledě. Hrací plochu opouštěl na nosítkách, ale rozhodčí za tento zákrok nevylučovali.

Až po faulu na Petra Čáslavu hráli domácí čtyřminutovou přesilovku, kterou využil Petr Sýkora, jenž se trefil do odkryté branky.

OHLASY PO UTKÁNÍ
Miloš Holaň (Pardubice): "V první řadě chci poděkovat všem fanouškům, co přišli, ve spojení s výsledkem to byla třešinka na dortu. Od rána jsme hráče připravovali, protože je to výjimečný zápas. Derby mezi kluby i městy, a hráči k tomu tak musí přistupovat. Ze začátku to byla taktická bitva o střední pásmo, ale jinak jsme hráli velmi dobře, podařilo se nám rozhodnout v přesilových hrách. Sehráli jsme je velmi dobře, i když kaňkou je inkasovaný gól právě v početní výhodě. Vedení s tak silným soupeřem jsme si možná trochu nevážili a nechali Hradec srovnat. Hráči jsou dobití a to je asi ta cesta k vítězství, tedy týmový výkon podpořený výborným Kacetlem vzadu a konečně vítězství v derby."

Tomáš Martinec (Hradec Králové): "Skvělá atmosféra v hledišti dala zápasu punc výjimečností a myslím, že si ho všichni užili. Hráčům jsme za výkon poděkovali, od druhé třetiny jsme z hlediska nasazení a obětavosti podali velmi dobrý výkon. Domácí jsme přestříleli a měli spoustu šancí, bohužel jsme je neproměnili. O výsledku rozhodly skvěle sehrané přesilovky Pardubic, které jsme nedokázali ubránit, ačkoliv jsme se na ně připravovali."

Aktuální tabulka:

1. Plzeň 25 89:53 55
2. Hradec Kr. 26 67:45 49
3. Třinec 27 75:65 47
4. Brno 26 83:63 45
5. Vítkovice 26 76:68 41
6. Olomouc 25 61:64 38
7. Ml. Boleslav 25 59:60 35
8. Sparta 25 63:69 35
9. Pardubice 25 62:72 34
10. Zlín 25 57:68 33
11. Liberec 25 57:77 33
12. Chomutov 25 64:73 32
13. Litvínov 26 55:73 31
14. Jihlava 25 52:70 26

Rozhodovaly góly z přesilovek

Nejprve vládlo Dynamo, pak zase Mountfield, ale v závěru utkání rozhodly ve svůj prospěch Pardubice. Vzájemná bilance východočeských týmů je tak po prvních dvou zápasech sezony vyrovnaná. Desetitisícová návštěva očekávala zprávy již před zápasem. Kdo nastoupí?

Oba týmy se dočkaly návratu svých opor do sestavy. Mountfield mohl opět počítat s gólmanskou jedničkou, když od první minuty nastoupil v brance Patrik Rybár. V první útočné formaci Pardubic pak nechyběl Tomáš Rolinek, jenž vynechal duel v Třinci.
Hosté přijeli bez svého kapitána Jaroslava Bednáře, který odstoupil kvůli zranění z předchozího utkání. První start za Hradec si tak připsal finský forvard Henri Tuominen, který působí v Karlových Varech.

Od prvních minut to jiskřilo na ledě, oba tábory fanoušků hnaly své týmy v hledišti.

„Skvělá atmosféra v hledišti dala zápasu punc výjimečnosti. Diváci si to užili, bylo to derby se vším všudy,“ řekl Tomáš Martinec, asistent trenéra Mountfieldu.

Fanouškům za podporu děkoval i pardubický trenér Miloš Holaň. A zápas? „Ze začátku to byla velká taktická bitva středního pásma. Podařilo se nám rozhodnout v přesilovce, ale kaňkou je inkasovaná branka v naší početní výhodě,“ řekl Holaň. Co rozhodlo? „Týmový výkon podpořený brankářem Kacetlem vzadu. Konečně derby, které jsme vyhráli.“

„O výsledku rozhodly skvěle sehrané přesilovky domácích, které jsme nedokázali ubránit. Za výkon jsme hráčům poděkovali, podali jsme od druhé třetiny velmi dobrý výkon, co se týče nasazení a obětavosti,“ řekl Martinec.

Domácí počítali i ztráty, zraněný David Tomášek musel odjet do nemocnice.

Koukal se vrátil. Jako hráč HradcePískot, pokřiky a choreo. Poprvé od přestupu do Mountfieldu nastoupil Petr Koukal v pardubické aréně jako hráč hostů. Domácí kotel bývalému kapitánovi „věnoval“ transparent, kterému dominoval nápis o tom, že „žoldák nemá srdce.“ Centr to neměl s návratem na známý led vůbec jednoduché.