Nejproduktivnější obránce uplynulých tří sezon MILAN KARLÍČEK si balí kufry a maže na angažmá do německého druholigového týmu EHC Freiburg. Prvoligový celek HC VCES Hradec Králové tak ztrácí výraznou oporu zadních řad. „Po finanční stránce to pro mě není až tak zajímavé. Spíš uvažuji s výhledem do budoucna. Chci se naučit jazyk,“ bezelstně přiznává děvětadvacetiletý hokejista.

Kdy se objevila lákavá nabídka z německého Freiburgu?
Zhruba před čtrnácti dny. Ale to bylo ještě takové nejasné. Konkrétní návrh smlouvy mi přišel do ruky vlastně ze dne na den. Ber nebo neber. Tak to v Německu chodí. Musel jsem se rozhodnout velice rychle. Ale hned se přiznám, že moc jednoduché to pro mě nebylo.

Co jste všechno zvažoval?
S rodinou jsme v Hradci velice spokojení, nic nám nechybí, před půl rokem se nám narodil syn. V kabině je super parta, několik let po sobě se tady hraje dobrý hokej. Rozhodování bylo obtížné. Odcházím z týmu, ve kterém mně bylo velice dobře. A někam, kde nevím, jak to bude vypadat.

Zase pádíte za životním kontraktem, ne?
Těžko říct. Po finanční stránce to pro mě není až tak zajímavé. O tolik lepší podmínky nemám, spíše to vyjde nastejno. Spíš uvažuji s výhledem do budoucna. Kde se nejlíp naučím jazyk? Samozřejmě že v zahraničí a ještě mi za to zaplatí. Hokejem si nikdy nevydělám tolik, abych už nemusel pracovat. Po kariéře nastoupím do práce a v dnešní době je znalost cizí řeči devízou.

Je vidět, že to máte dobře vymyšleno. Co víte o týmu Freiburgu?
Loni skončili poslední v druhé lize. (směje se) Udrželi se jen díky tomu, že mužstvo, které je mělo nahradit, nemělo na vyšší soutěž dostatek financí. Minulou sezonu nehráli dobře, ale letos to chtějí napravit. Hodně ode mě očekávají. Tak uvidíme, jestli je nezklamu. Taky se může stát, že se v půlce sezony vrátím. Na druhou stranu, kdybych tu příležitost nevyužil, tak si to budu vyčítat.

Je to tak, že míříte do neznáma?
Jo, přesně tak. Vůbec nevím, jakou úroveň druhá nejvyšší soutěž má. Třeba zjistím, že daleko vyšší než u nás, a pak jsem zvědavý co bude. (směje se) Strach však nemám. Nějaké výsledky za sebou mám. Kdyby to byla tak super soutěž, působí tam jinačí hráči.

Jste založením spíše technický hráč. Nebudete mít problém s fyzickým hokejem, který se v Německu praktikuje?
Problém s důraznou hrou nemám. Nevadí mi. Je otázka, jak tam střety posuzují rozhodčí. Za co vylučují. Pokud se přizpůsobím německému stylu, tak třeba svojí technikou budu mít oproti ostatním výhodu. Uvidíme, jak to bude vypadat. Pak si zase klidně o tom můžeme popovídat.

Kdy se máte ve Freiburgu hlásit na prvním tréninku?
Tuším, že 6. srpna. Ještě musíme s manažerem vyřešit bydlení a záležitosti okolo výstroje. Než odjedu do Freiburgu, tak se budu připravovat s Hradcem.

Jak na váš odchod reagovalo hradecké vedení? Z klubu odchází nejproduktivnější bek posledních tří sezon…
Nadšení z toho asi nejsou. Musím však říct, že se k tomu postavili velice seriózně a korektně. Vyšli mi maximálně vstříc. Přestože odcházím, tak se můžu s mužstvem i nadále připravovat. Rád bych jim za to poděkoval.

Ani vás nepřemlouvali?
Třeba, že by vám navýšili stávající kontrakt.
(usmívá se) K tomu jsme se vůbec nedostali. O penězích nepadlo ani slovo. A stejně by neuspěli. Německo bych zvolil tak i tak.

Stihl jste novinku sdělit kamarádům v kabině?
Právě že ne. Jen jsem volal Jardovi Roubíkovi. Bylo mou povinností oznámit mu, že v Hradci končím. Ale ještě než odjedu do Freiburgu, tak se rozloučíme a klukům něco přihodím do kasy.

Aktuálně z klubu:

•Jaroslav Jágr, jenž v minulé sezoně v Hradci Králové plnil roli brankářské dvojky, bude v první hokejové lize působit i nadále. Zájem o jeho služby projevil nováček soutěže z Písku, kde šestadvacetiletý gólman absolvuje letní přípravu.

•Do kalendáře přípravných zápasů před startem nového ročníku přibyl hokejistům HC VCES další duel. Ve čtvrtek 26. srpna se střetnou s Kolínem ne jeho ledě. Počet přátelských utkání v letním období se tak Východočechům rozrostl již na dvanáct.