Na jedné straně se mohou radovat. Po středečním vítězství 2:1 v prodloužení na ledě Jihlavy si hokejisté HC VCES Hradec Králové zajistili účast v elitní čtveřici, díky čemuž postoupí přímo do čtvrtfinále play off bez nutnosti absolvovat ošidné předkolo.

Ale je tu i druhá stránka, která Východočechům dělá vrásky na čele, a sice nečekaně tvrdá kritika z řad vlastních fanoušků, kteří se v mnoha případech domnívají, že k uplynulým třem duelům mužstvo nepřistoupilo zcela férově.

Zkušený útočník MARTIN KOUDELKA (na snímku) však podobné spekulace zcela odmítá. Tým dle jeho slov doplatil hlavně na střeleckou nemohoucnost, ne že by se dostal do rádoby korupční aféry, což si početná skupina příznivců myslí.

Martine, v Jihlavě jste získali dva body. Vítězství jistě těší o to víc, že v předchozích zápasech se vám příliš nedařilo, viďte?
Určitě to potěší, protože už jsme se posunuli do čtyřky, což je dobře. Na druhou stranu nebylo moc gólů, teď nám to tam prostě nepadá. Ale nebral bych předchozí utkání jako úplně nevydařená. Střelecky určitě, ale herně si myslím, že to zase tak zlé nebylo. Třeba v Chrudimi to z naší strany nebyl špatný zápas, mě celkem bavil. Akorát udělat ten poslední krok nás psychicky i střelecky svazovalo. Podařilo se nám to až ve středu, nebral bych to jako velkou tragédii. I když to, co se k nám doneslo, co se kolem toho všeho mělo dít, to si musí každý v hlavě přebrat sám. S opravdovými fanoušky, kteří nám věří, jsme se o tom bavili.

Kritika příznivců se s vámi táhne právě již od derby v Chrudimi, které jste prohráli 2:4. Co říkáte na komentáře, které od té doby kolují nejen na diskuzních fórech?
To je pár jedinců, kteří jsou asi přibrždění. Já jsem o těch příspěvcích jen slyšel, protože kdybych je měl číst, asi bych nebyl slušný. Máme svoje fanoušky, s nimi máme standardní vztahy. Lidi, co tam píšou takové věci, jsou zoufalci, kteří budou rýpat do jakéhokoliv sportu i do jakýchkoliv lidí, ne fanoušci. Jim to je naprosto jedno. Navíc v Chrudimi jsme prohráli s mužstvem, které jakoby hraje o sestup. Ale kdyby lidé byli soudní, věděli by, že ten tým není vůbec špatný. Dosud nevím, proč Chrudim předtím tolikrát prohrála, mužstvo má kvalitní. V zápase jsme možná byli i lepší, akorát jsme nedali góly. Jestli si za tím lidé našli nějaké podvody, nemám se jak bránit. Všechno, co pro to můžu udělat, je říci, že jsme to neprodali ani nic podobného. Myslím, že na ledě jsme všichni odevzdali maximum.

Myslíte, že si úspěšným zajištěním čtvrtfinále udobříte fanoušky, kteří se v posledních dnech na adresu týmu nevyjadřují zrovna nejlépe?
Lidi jsme si udobřovali celou sezonu, odváděli jsme dobré výkony. Ještě není konec, ale s týmem, jaký máme, jsme základní část odehráli ve velmi slušném stylu. Fanoušci, kteří chodí pravidelně a u kterých převažují pozitiva, budou spokojení. Těžko si udobříme ty fanoušky, kteří hledají jen to špatné. Máme svoje, kteří chodí pravidelně a věří nám, ty jsme si, doufám, udobřili.

Cítili jste při domácím zápase s Havlíčkovým Brodem, že atmosféra v hledišti nebyla taková, jako obvykle?
Mně to přišlo stejné. Samotný zápas byl možná horší než v té Chrudimi, bylo to takové křečovité a svázané. Nedaří se nám střelecky, tak jsme zvadli, takže to vypadalo všelijak. Ale jak říkám, nemáme se nikomu za co omlouvat, tým pracoval velmi solidně. Každý si však něco najde. Ve středu třeba prohrál Chomutov v Brodě, zase by za tím šlo něco hledat. I kdyby třeba prohrála Sáblíková, tak by ji taky obvinili, že v tom něco bylo (ušklíbne se). Je smutné, že se musejí řešit takové věci, které k tomu nepatří.

O podobném skandálu se diskutovalo již před třemi roky po vašich zápasech s Chomutovem. Vybavilo se vám to při současném postoji mnohých fanoušků k mužstvu?
Bavíme se s fanoušky, kteří s námi jezdí pořád a věří nám. Je to každý rok stejné. Když nevyjde nějaký zápas nebo není výsledek, najdou se rýpalové. Ale zase se bavíme jen o pár lidech, kteří si chtějí najít jen to svoje. Na internetu házeli takové částky, které by kluci ani nedali dohromady.

Dal byste tedy ruku do ohně za to, že v kabině máte v tomhle směru čisté svědomí?
(zvážní) Samozřejmě, to je jasné. Protože jsem tu jeden z nejstarších, asi bych se to dozvěděl mezi prvními, že se něco takového děje. Takže za hráče určitě. Cítím, že i vás něco takového možná napadlo, protože to asi každého. Když nás někdo bude chtít obviňovat, já s tím nic neudělám a mužstvo taky ne. Můžeme se rozčilovat, postavit se proti tomu výkonem, ale není k tomu důvod. Tihle blázni ať si dělají, co chtějí.

V sobotu vás čeká zápas s Olomoucí, znovu se bude jednat o přímý souboj o třetí příčku. Je vaší prioritou pokusit se ještě Hanáky předskočit?
Jako prioritu bych to nebral. Třeba posledně jsem v Olomouci nebyl, ale co jsem slyšel, tak nás tam dost zmlátili, tak by jim to spíš chtělo po sportovní stránce vrátit věci, které na nás spáchali, u nich. A ještě bych snad řekl, že to určitě nebude prodané, půjde o čistý sport (s ironií).