Tři dny před Vánoci oslavil 37. narozeniny, dva dny před příchodem Ježíška nedohrál se zkrvavenými ústy zápas v Chomutově. Pak nasadil dorostenecký košík a začal svoji luxusní bilanci – 3 zápasy, 4 góly, 6 bodů. Petr Sýkora přestal být hokejovým veteránem na odpis.

Od začátku sezony bylo vidět, že pardubická útočná zbraň číslo jedna je těžce  mimo svůj obvyklý standard. Když chtěl vypálit z první, občas mu puk projel pod patkou hokejky a on minul. Nikomu neujel, působil, že za sebou táhne školní autobus, raketová rychlost byla v tahu. Nešlo to. Počítal dny blbec, ne góly.

Nad aurou vyhlášeného kanonýra se šklebil škaredý mrak.

Možná se trápil situací Pardubic až moc, možná ho totálně rozboural systém, který chtěl hrát na začátku sezony kouč Miloš 
Říha mladší, možná jen chyběla forma… Zkrátka to nebyl on.

Faktem je, že Lukáš Nahodil není centr pro něj. Šikula z Třebíče si potřebuje puk s někým strčit, narazit, najde vás pak kolem branky. Tihle dva k sobě zkrátka moc nepasovali. Tvořit šance pro něj nemohl ani Tomáš Rolinek, to zkrátka není jehoobor. Tyler Redenbach zase v extralize dlouho plaval.

A teď na scénu přichází trenérský zelenáč… Richard Král stojí první rok na extraligové lavičce, jeho mise je sakra těžká, když má zvednout trápící se tým, kolem kterého je navíc blbá nálada, z bahna. Zatím ho do desítky neprocpal, ale trenérský cit  a dar hráče složit k sobě už ukázal. Veřejně Sýkoru nekritizoval, věřil mu. Sám, jako bývalý geniální centr dobře ví, jak je potřeba s ním hrát, a proto přetrhal vazby, vsadil znovu na Redenbacha s rafanem Marcinkem a vyšlo to. Má parádní druhý útok, co šlape. Pravda, asi nerozstřílí Liberec ani Spartu. Ale může zařídit hodně velký odstup od 13. místa. To se v danou chvíli počítá.

Hokejová extraliga po 33. kole

Čtyři největší události v extralize

Rekordní Open Air: Brno porazilo v duelu pod širým nebem v mobilní aréně za Lužánkami Plzeň 5:2. Zápasu navíc přihlíželo 18.514 fanoušků, kteří stanovili rekord extraligy. V pátek je v plánu repete - se Spartou.

Konec Tygří série: Deset! Na kulaté číslo se vyšplhala vítězná série Bílých Tygrů. Až přišla srážka se Spartou, porážka 2:5 a přetržení šňůry. Liberec to moc mrzet nemusí, extraligu vede o astronomických 14 bodů.

Protest Jižní tribuny: Krátce po zahájení zápasu s Vítkovicemi se valná většina fans z pardubické Jižní tribuny sebrala a zmizela z haly. Důvod? Hrubá nespokojenost s prací vrcholného managementu Dynama.

Zemřel Danda: Rodák z Hradce Králové a někdejší střelec Pardubic Bronislav Danda proslul jako rychlík na bruslích. Největší slávu zažil v dresu Brna. V poslední den loňského roku zemřel. Bylo mu 85 let…

Hvězda týdne

Petr Sýkora (Pardubice): Rozcupoval čtyřmi body Vítkovice, jednou se trefil ve Zlíně, během dvou kol dal tři góly. Hrál skvěle, bylo ho plné hřiště, cpal se do střely. Přesně tohle Dynamo potřebuje.

Průšvih týdne

Pád Vítkovic: Bylo jen otázkou času, než bez Olesze zahučí do poslední čtyřky. Doma si nechaly dát během 4 minut 3 góly od Plzně, v Pardubicích zase prolajdaly náskok 3:0.

Výrok týdne

„Věděl jsem, že se něco chystá, ale moc nevím, o co jde. Nechci to komentovat."
Petr Sýkora, útočník Pardubic, o protestu fanoušků, kteří během první třetiny opustili „jižní tribunu".

Tým týdne

PSG Zlín: Jsou to mistři na hrabání se z krize. V minulé sezoně byli dlouho beznadějně poslední a stejně hráli play off. Teď znovu zahučeli do suterénu, ale povedla se jim šňůra výher a Zlín už trůní v první desítce. Zase šlape dobře dozadu a na góly má Bukartse.

Sestava týdne podle Deníku

Kašík (2, Zlín) - Nosek (Třinec), Kadlec (2, Plzeň) - Sýkora (Pardubice), Dej (2, Hradec Králové), Dravecký (Třinec)

Barometr formy

HC Dynamo Pardubice - 50 %:
Jeden úhel pohledu je, že dva body ze šesti jsou šeredně málo. Pravda. Na druhou stranu se zdá, že tým má konečně nějaký herní řád a pokud si odpustí psí kusy, jako například, že Vítkovice pustí do náskoku 3:0, zdá se, že jsou Pardubice konečně na dobré cestě. Třeba ve Zlíně hrály dobře, nezasloužily si prohrát. Kolikrát se tohle v sezoně dalo říct?

Hvězda týdne – Petr Sýkora: Tak přeci se probudil! Na jeho góly se v Pardubicích spoléhá a konečně je začal ve velkém hromadit. Obrat s Vítkovicemi z 0:3 na 4:3 nese jeho čtyřbodový podpis.

Nečekaný hrdina – Petr Čáslava: Všichni jsou zvyklý, že bojuje do roztrhání těla, tohle není nic nového. Ale jeho velký výlet proti Vítkovicím začal obrat. Nebýt jeho gólu na 1:3, kdo ví, kdo bral body…

Mountfield Hradec Králové - 55 %:
I v Hradci se dá hovořit o dvou úhlech pohledu. Tři body z domácí partie s Brnem a jeden z Třince je výtečná vizitka. Horší to je při pohledu na obranu. Kometa u Orlice nevyhrála jen  díky skvělému Svobodovi, v Třinci dostal Hradec nasypáno sedm branek. To je strašně moc.

Hvězda týdne – Rastislav Dej: Ještě dva góly a překoná svůj osobní rekord dvanácti branek za sezonu. Neměl by to být problém. Slovenský čipera má nabito. Dvěma brankami rozhodl zápas s Brnem, skóroval i v bláznivém zápase v Třinci.

Nečekaný hrdina – Rudolf Červený: Nenápadně se začíná dostávat do role jednoho z tahounů týmu. Považte, už nasbíral 
17 bodů (9+8). V Třinci přidal další tři. Hraje svůj nejlepší rok.