Střela a dorážka. Ve 25. minutě nasměroval hosty za výhrou útočník Matěj Paulovič, jehož střelu brankář Kacetl vyrazil, ale druhý pokus slovenského útočníka už skončil po horní tyčkou pardubické branky. To byl první a důležitý gól zápasu.

Předtím se čekalo na větší šance. V první třetině mohl skórovat Mandát, ale v obou případech Mazanec pardubického forvarda vychytal. Více střel měl nakonec na kontě Hradec, ale prosadil se až po přestávce.

Hokejisté Dynama mohli reagovat v přesilovce, ale Mazanec stále držel čisté konto. To platilo i po zakončení Berana ve 33. minutě. Úder přišel opět na druhé straně. Hosté za brankou vybojovali kotouč, který dopravil do sítě Lukáš Cingel přesnou trefou z kruhu.

„Podle mě se hrál vyrovnaný zápas. Začali jsme aktivně, vytvářeli si šance, ale gól jsme nedali. Od druhé třetiny byli aktivnější domácí, ale dařilo se nám jezdit do brejků. Dali jsme dva góly, které byly důležité pro vývoj zápasu,“ uvedl Tomáš Martinec, trenér Mountfieldu HK.

Dynamu se nepodařil již úvod utkání. „Chtěli jsme hrát aktivně a střílet, první třetina tomu bohužel neodpovídala, udrželi jsme ji alespoň bezbrankovou. Hra se zvedla po přestávce, ale paradoxně jsme druhou třetinu prohráli 0:2. Pak jsme se chtěli nadechnout k obratu, jak u nás bývá zvykem v poslední době, ale nic takového se nestalo,“ řekl Michal Mikeska, asistent trenéra Pardubic.

Ještě větší náskok zajistil Mountfieldu ve třetí třetině Michal Dragoun, jenž po chybě Mikuše jel na Kacetla společně s Jerglem. Domácí hned navíc hráli v oslabení po zákroku obránce Voráčka na Smoleňáka.

Dynamu se povedlo skórovat až v 51. minutě, kdy Mazance propálil pardubický kapitán Jan Kolář. Hra v šesti už Pardubicím nevyšla, když se rychle do prázdné branky trefil expardubický útočník Jordann Perret.

Hradec po čtyřech zápasech bez vítězství zabral naplno, Pardubice zůstávají na posledním místě. „Pro nás je vítězství hodně cenné, byl to pro nás důležitý zápas,“ zdůraznil Martinec.

Dynamo pod trenérem Milanem Razýmem ještě nevyhrálo. „Soupeř byl od začátku svižnější, to musíme přiznat. Bojujeme nyní i se zraněními a šířkou kádru. Klukům se nedá upřít snaha, ale zatím nám nejde hra jedním směrem,“ dodal Mikeska.

Pardubice – Hradec Králové 1:4
Fakta - branky a nahrávky: 51. Kolář (Harju, Mikuš) – 25. Paulovič (R. Pilař), 37. Cingel (Smoleňák, Chalupa), 45. Dragoun (Jergl), 59. Perret (Lev). Rozhodčí: Šír, Mrkva – Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 4:3, navíc Voráček 10 minut. Bez využití. Diváci: 10 194 (vyprodáno). Třetiny: 0:0, 0:2, 1:2.
HC Dynamo Pardubice: Kacetl – Voráček, Kolář, Holland, Eklund, Zdráhal, Mikuš, Nedbal – Tybor, Mandát, Kusý – Kindl, Vlach, Látal – Beran, Poulíček, Harju – Machač, Matýs, Pochobradský.
Mountfield Hradec Králové: Mazanec – Zámorský, Cibulskis, F. Pavlík, Šalda, Nedomlel, Rosandič, Čáp – Smoleňák, Cingel, Chalupa – Jergl, Koukal, Perret – Klíma, Lev, R. Pavlík – Paulovič, Dragoun, R. Pilař.

Vladimír Martinec
Oslava či Vánoce? Spláchlo se to většinou najednou, říká jubilant Martinec