Bráno touto statistikou by měla v pátek na východě Čech zavládnout radost. Hradec hraje před vlastními fanoušky, k utkání 21. kola extraligy dorazí Litvínov (18.00).

Čím to, že tým podává tak rozdílné výkony doma a venku? „Těžko říct. Jestli je pro nás venku těžší se namotivovat. Doma před našimi diváky nám to jde daleko lépe,“ zamýšlí se hradecký obránce Mislav Rosandič. A příklad? V neděli doma Hradec po parádním výkonu zničil Kometu Brno, obhájce titulu odjel s prohrou 3:6. Cennou výhru však orámovaly dvě venkovní prohry, v Karlových Varech (2:3 sn) a naposledy v úterý v Třinci (1:3). Mountfield také zcela nevyužívá přesilovky. „V některých zápasech se nám povedlo dát z nich jeden dva góly, pak zase ne. Je to jako na houpačce,“ uvedl slovenský obránce, který však věří, že se vše může otočit. „My musíme bojovat jako doma s Kometou. Tenhle zápas nám ukázal, že jsme schopni hrát nahoře a měřit se i s těmi nejlepšími týmy. Věřím, že do další reprezentační přestávky uděláme nějakou vítěznou šňůru,“ přeje si. Začít mohou Rosandič a spol. už dnes. „Litvínov měl super začátek sezony, vyhrál deset zápasů, ale teď to má také ve stylu – jednou nahoře a podruhé dole. Určitě mají naši hru rozpitvanou, vědí, jak napadáme, proto čekám, že přijedou s pevnou defenzivou,“ odhaduje Rosandič.

Slovenský reprezentant zatím patří mezi opory. Zatímco v minulé sezoně toho tolik neodehrál, letos pouze on a jeho krajan Dominik Graňák zasáhli v hradeckém dresu do všech 21 duelů. „Z léta máme dobře natrénováno, takže se cítím v pohodě, žádná únava,“ říká. „Jsem rád, že mně trenéři věří a dali mě do všech zápasů. Snažím se jim to oplatit poctivostí v obraně i v útoku a dělat věci tak, jak je od nás vyžadují,“ dodal Mislav Rosandič.

Oceláři (v bílém) svedli s hradeckým Mountfieldem vyrovnanou bitvu.
Hradecká nemoc: Zápasy venku