Masku má stále v lotyšských barvách, fialově-bílou, vzadu slavného Krtečka. Brankář Jakub Sedláček, sedmadvacetiletý rutinér obouchaný ruskou KHL, v ní odchytá celé angažmá v Hradci.

S vedením klubu s ambicemi na extraligový titul se bývalý gólman Dynama Riga dohodl na krátké smlouvě do konce září. Důvodem je zranění Patrika Rybára, loňské jedničky.

„Ptal jsem se na vedení a zatím jsme se dohodli, že si nechám starou masku. Je mi to v podstatě jedno,“ říká hokejista, který s východočeským týmem dnes vstoupí domácím duelem s TPS Turku do Ligy mistrů.

Proč máte vzadu na masce Krtečka?
To je česká klasika. Působil jsem v Rize, chtěl jsem ukázat, že jsem z Česka.

V Lotyšsku jste hrál, tady v Hradci máte lotyšské spoluhráče. Zvládáte jejich řeč?
Moc mi to nejde, je to složitá řeč, není ničemu podobná. Mohl jsem začít dřív, ale už se učím. Mám lotyšskou přítelkyni, příští rok se budeme brát, tak kvůli ní chci rozumět. Když tam jedeme, abych rozuměl přátelům a rodičům.

Se spoluhráči Andrisem Džerinšem a Oskarsme Cibulskisem mluvíte jak?
Anglicky, občas prohodím něco lotyšsky, oni zase umějí trochu česky.

V Hradci už jste pár týdnů. Jak se vám pozdává mužstvo Mountfieldu?
Pocit mám dobrý a jsem tady spokojený. Ještě poslední čtyři přípraváky a pak to vypukne Všechno směřuje k začátku extraligy.

Říkáte přípravné zápasy, ale nyní je před vámi Liga mistrů. Pořád ji hokejisté berou jako nepodstatnou soutěž?
Já nevím, jak to berou ostatní, já to beru jako přípravu, i když je to Liga mistrů. Zatím nemá větší prestiž, ale věřím, že časem si ji získá. Asi je to v první řadě o penězích.

Máte rád fotbalovou Ligu mistrů? Ta je ukrutně bohatá.
Jasně, koukám rád. I když vím, že to je pro hokej zatím nedostižný svět. My vlastně neznáme evropské soutěže. Pokud se v budoucnu bude hrát třeba o prémii 5 milionů eur, je jasné, že k tomu budou kluby přistupovat úplně jinak. Budou hrát nejlepší hráči, Liga mistrů bude jako zápasy v play off.

Na angažmá v Hradci jste čekal celkem dlouho. Mezitím jste se nedohodl například se Spartou. Je těžké odmítnou tak zvučný klub?
Máte pravdu, že na stole smlouva byla, ale nedomluvili jsme se. Je to byznys dvou stran, oni nechtěli jít přes nějaký budget, což já chápu.

Trénoval jste ve Zlíně, kde jste zažil perfektní roky. Tam nebylo možné hrát?
Ne, ne, tam to nešlo. Mají Libora Kašíka. Nemyslím, že by Zlín měl na to, aby si zaplatil druhého takového gólmana. To absolutně nepřicházelo v úvahu.

Nebyl jste postupem času nervózní? Na práci jste čekal poměrně dlouho.
Když jsem před čtyřmi lety odcházel do Rigy, tak se to upeklo taky až někdy v červenci. Tady to bylo trochu delší, ale zase na druhou stranu jsem věděl, že už jsem něco odchytal, že něco umím. Nebylo to tak, že bych měl končit s hokejem. Já myslím, že to je s hokejem jako s životem, že vás zavede na různé cesty. Teď jsem na téhle a uvidíme, kam mě zavede v září.

Změnil jste se za čtyři roky v Rize a ruské lize?
Určitě. Každý, kdo by šel pracovat ven, tak uvidí, jak to tam funguje, naučí se jazyk, získá zkušenosti. Každého to obohatí.

Trenér Václav Sýkora vás popsal jako povahově podobného gólmana Patriku Rybárovi, za nějž zaskakujete. Jste také stoicky klidný?
Snažím se být takový. Myslím, že nemá cenu máchat v bráně hokejkou a dělat nějaká gesta. To tým moc neuklidňuje…

Hradec má velké ambice. Má kádr na to, aby je naplnil?
Jo, je tady velká kvalita. Je to vidět i na tréninku, kluci dávají góly, mají to v rukách. Doufám, že to potvrdíme hned v září, na začátku extraligy.

Brusliví Finové otestují Hradec, jemuž chybí důležití obránci

První evropská zkouška je tady. Hokejový Hradec dnes vstoupí v 17 hodin do Ligy mistrů. Na svém stadionu přivítá TPS Turku. „Je to hodně bruslivý tým s typicky finským pojetím. Všichni hráči v pohybu, fyzický hokej s dohráváním soubojů. Seveřené to majív krvi, na tyhle základní momenty se musíme připravit,“ řekl před úvodním duelem základní skupiny Václav Sýkora, kouč Mountfieldu, jenž ve Finsku trénoval ve dvou obdobích celkem osm roků.

Porovnání se se špičkovým sokem ho láká, i když v defenzivě není jeho celek v úplně ideální kondici. Kvůli zranění schází gólman Patrik Rybár a zadák Oskars Cibulskis. Navíc start dalšího obránce Martina Pláňka je krajně nejistý. „To jsou dve ze šesti elitních beků,“ upozornil trenér. Také proto dá šanci hráčům celého širokého kádru.

Soupeři ve skupině: Po Turku čeká neznámý Nottingham a silný Bern

Letošního ročníku hokejové Ligy mistrů se zúčastní 32 týmů ze 13 zemí. Česká republika má čtyři zástupce: Kometu Brno, Třinec, Liberec a prvně také Hradec Králové, který z pohledu východočeského regionu přebírá štafetu od Pardubic, které patří k zakládajícím členům evropské soutěže. Z osmi základních skupin postoupí do vyřazovacích bojů dva nejlepší celky. Triumf obhajuje švédská Frölunda, která ve finále zdolala Spartu Praha.

Program Mountfieldu ve skupině F – dnes 17.00: Hradec – TPS Turku (Fin.). Sobota 26. srpna, 18.00: Hradec – Nottingham Panthers (Angl.). Čtvrtek 31. srpna, 20.00: Nottingham – Hradec. Sobota 2. září, 18.00: Turku – Hradec. Středa 4. října, 18.00: Hradec – SC Bern (Švýc.). Úterý 10. října, 19.45: Bern – Hradec.