Útočník Martin Filip v prosinci oslaví už 47. narozeniny, přesto ještě do tohoto týdne patřil mezi opory druholigového Dvora Králové. Kanonýr Petr Sýkora na prahu čtyřicítky zase svými góly táhne extraligové Pardubice. V Dynamu je jedním z tria mušketýrů, dalšími jsou Petr Čásava (39) a Tomáš Rolinek (38).

Filip si zápasy užívá

Ve své bohaté kariéře oblékal jak dres pardubického Dynama, tak rivala z Hradce Králové. Ať už by to před letošní sezonou někdo čekal nebo ne, vyzkoušel si veterán Martin Filip také pod Krkonošemi vedle jednoho působiště i druhé.

Dlouholeté ikoně vrchlabského klubu totiž po loňské sezoně nebyla prodloužena smlouva a krátce nato šestačtyřicetiletý borec podepsal jinou v konkurenčním Dvoře Králové nad Labem. Právě v barvách Rodosu v sobotu prožil své první derby proti „svému“ Vrchlabí. Jenže nedlouho poté i ve dvorském klubu náhle a překvapivě skončil.

Asi nikoho nepřekvapí, že v zápase rozšířil svou sbírku kanadských bodů. On je totiž i v pokročilém věku stále hodně vidět. Tentokrát asistencí pomáhal k brzkému vedení svého mužstva 3:0, aby nakonec šlágr kola vyhrál favorizovanější lídr tabulky 3:4 po samostatných nájezdech.

Zajímalo by vás, jak si duel před tisícovou návštěvou jeho nejstarší účastník užil? Ani se ho nemusíme ptát. Už před časem totiž na podobnou otázku odpověděl slovy: „Já si každý zápas užívám naplno. Užívám si ho tak, jako by právě ten měl být mým posledním.“ Takový je Martin Filip.

Hokejista Martin Filip ve dvorském dresu končí už po pěti odehraných zápasech.
Martin Filip za Dvůr odehrál pět zápasů a končí

Sýkora si váží zájmu

Stále na nejvyšší úrovni, tedy v Tipsport extralize, nastupuje útočník Petr Sýkora. Je označován za hrající ikonu pardubického klubu. A v tomto případě označení sedí dokonale. Na české scéně totiž Sýkora nikde jinde nehrál.

„Vždycky jsme se dohodli na pokračování. Z mé strany nikdy nebyl důvod hledat něco jiného. V Pardubicích jsem doma a hrozně si vážím toho, že byl o mě zájem. Snažil jsem se ho vracet svými výkony. Opakuji, jsem jenom rád, že mi klub umožnil tady hrát,“ uvedl Sýkora.

Poprvé v české extralize naskočil v ročníku 1996/1997. Kromě dresu Dynama si zkusil hokej v zámoří a čtyři sezony odehrál ve švýcarském Davosu. Dva tituly získal s Pardubicemi i s Davosem, kromě toho byl nejlepším střelcem v obou soutěžích.

Pardubický forvard, který patří ke klíčovým hráčům Pardubic, oslaví v prosinci čtyřicáté narozeniny. „Ona už to forma není taková, jako bývala. Podobné je to s rychlostí, ale je to způsobené tím, jak léta přibývají,“ říká Sýkora, který se trefil o víkendu do sítě mistrovské Komety.

„Jsou věci, o kterých jsem si myslel, že je řešit nebudu. Dřív, když starší spoluhráči říkali, jak je všechno bolí po tréninku, tak jsem tomu moc nepřikládal váhu. Teď to poznávám na vlastní kůži. Proto je důležité po každém tréninku či zápase pořádně zregenerovat síly. Hodně se protahovat, nenechat tělo usnout,“ zmiňuje nezbytnou součást hokejového života.

Duel Tipsport extraligy v ledním hokeji mezi HC Dynamo Pardubice a  HC Bílí Tygři Liberec.
Tři výhry za čtyři dny: Bodů si vážíme, říká Sýkora