Namísto HC Trutnov postupujícího do II. ligy doplnily krajský přebor v loňském ročníku sestupující SK Třebechovice pod Orebem a za HC Hronov odstupující ze soutěže se představí HC Dvůr Králové nad Labem. Stadion Nový Bydžov po úspěšné a jednoznačné baráži postoupil přímo a v letošním ročníku si zahraje mezi královéhradeckou elitou.

V uplynulé sezoně krajské soutěže Bydžov dominoval jasným rozdílem. Již v přípravě a v samotném vstupu do ročníku byl pokládán za jednoho z favoritů soutěže. Hokejový  klub měl  jasně stanovený cíl – postoupit do krajské ligy ze soutěže s nově vytvořeným systémem  baráže. Po odstoupení Petra Luštince z trenérského postu byla tato funkce svěřena   kolínskému hráči Janu Kubištovi, který prošel i prvoligovým  Hradcem Králové. Dnes ve funkci hrajícího trenéra předává své zkušenosti jak mužské kategorii, tak i novobydžovské mládeži.

Rok plný událostí

Letošek byl pro kouče Kubištu rokem plných událostí. Pod jeho vedením získal Stadion prvenství v soutěži i v barážových utkáních o postup do nejvyšší krajské soutěže. Navíc na jaře letošního roku oslavil třicáté narozeniny a třešničkou na dortu mu byl v červnu uzavřený  manželský svazek s přítelkyní Šárkou.

S určitostí a oprávněností je Kubišta dnešní jasnou osobností bydžovského hokejového klubu. Pro nastávající sezonu (startuje právě ve středu – pozn. red.) odvedl mnoho práce, kterou chce proměnit v kvalitní výsledkový ročník. Po delším časovém úseku je zlepšený herní projev  Stadionu na podstatně vyšší úrovni a všichni věří, že hráči se skalním divákům odmění na domácím zimním stadionu kvalitními zápasy.

Hrající trenér bydžovských hokejistů Jan Kubišta zároveň poskytl rozhovor.

Bylo rozhodnutí přijmout nelehkou pozici hrajícího trenéra mužstva, které několik sezon obsazovalo poslední místa v krajské lize, obtížné?
Rozhodnutí pro mě nebylo vůbec obtížné. Dostal jsem nějaký čas na rozmyšlenou, ale věděl jsem hned, že funkci chci přijmout. Trénování mě baví a byla pro mě výzva vést A-tým Nového Bydžova, sám sebe a další spoluhráče. Dostal jsem i dříve jiné nabídky, ale ty jsem z časových důvodů nemohl přijmout. Nechtěl jsem se vzdát aktivního hraní hokeje a pouze se věnovat trénování. Tato kombinace pro mě byla optimální.

V čem vidíte podstatu svého úspěchu v trenérské roli?
Jak se ukázalo, tým byl na krajskou soutěž silný. Před sezonou jsem samozřejmě měl obavy, protože jsme neutušili, jaká bude úroveň a kvalita celé soutěže. Můj úspěch jako trenéra se projeví případně až v další sezoně, kdy budeme hrát krajskou ligu se silnějšími soupeři.

Kdo se podílel na sestavení hráčského kádru? V čem vidíte rozdíl oproti minulému roku?
Při sestavení týmu a výběru hráčů jsem od Stadionu Nový Bydžov dostal volnou ruku. Oslovil jsem Kolín a Kutnou Horu, kde jsem dříve působil. Ale problémem byla nemožnost střídavých startů, takže hráči museli do Bydžova přestoupit na celou sezonu. A tímto bych jím chtěl za jejich rozhodnutí připojit se k týmu poděkovat.

Výsledky s některými celky byly jednoznačné, naopak jiná mužstva dokázala být srovnatelným soupeřem. Kterého protivníka hodnotíte jako nejtěžšího?
Každý zápas byl jiný. Úroveň většiny týmů během sezony klesala z důvodu absence hráčů a nedostatečného tréninku. Našemu mužstvu se všeobecně příliš nedařilo na zimním stadionu v Opočně, kde svá domácí utkání hraje i Semechnice. Tam jsme utrpěli jedinou porážku v sezoně. Nejvyrovnanější zápasy jsme sehráli se Dvorem Králové.

Zažil jste s týmem nějaké krizové chvíle? Jaká atmosféra vládla v kabině?
Asi nejtěžší během sezony bylo udržet koncentrované a motivované hráče nejen při zápasech, ale také při tréninku. Pokud se vyhrává, žádná krize není a atmosféra v kabině je dobrá. Měl jsem velké obavy, jak budeme hrát v baráži, ale nakonec proběhla celkem v poklidu. Neprohráli jsme žádný zápas.

Zhodnoťte minulý ročník z pozice trenéra a z postu hráče…
Z pozice trenéra hodnotím sezonu samozřejmě velice kladně. Co bylo před jejím startem stanoveno, jsme splnili možná až výsledkově jednoznačně. Z pozice hráče si myslím, že pro rozvoj hráčských zkušeností a dovedností by pro nás zápasy v krajské lize byly rozhodně větším přínosem.

Co říkáte na rozdělení soutěží v Královéhradeckém kraji?
Myslím si, že spojená soutěž byla divácky i hráčsky atraktivnější. Preferuji více zápasů s více různými soupeři tak, jak tomu bylo dříve.

Jaké představy a cíle máte pro novou sezonu v krajské lize? Zamýšlíte nějakou změnu v hráčském kádru?
Cílem je hrát dobrý a vyrovnaný hokej se všemi soupeři a prokázat, že do vyšší soutěže opravdu patříme. Rád bych, abychom se udržovali ve středu tabulky, abychom se vyhnuli  barážovým duelům a zároveň našimi výsledky zvýšili diváckou návštěvnost na domácím stadionu. Připravuji pouze drobné změny. Mohli by nás posílit dva až tři hráči na hostování, jinak máme ustálený kádr.

Petr Lechmann