Hradecká legenda pomalu směřuje do cílové stanice. Jaroslav Kudrna (40) má na pažbě 295 zářezů, do mety 300 extraligových branek mu chybí pět kousků. „Vím o tom a doufám, že kluci o tom taky vědí," zubí se.

Naposledy skóroval v úterý v bláznivém zápase v Třinci, který Mountfield po neskutečném průběhu prohrál 6:7 po nájezdech.

V pátek jde Hradec na Plzeň (18). U Orlice ji má co vracet.

Vzpomenete si na podobný zápas jako byl ten v Třinci?
Už dlouho jsem nic takového nezažil. Snad naposledy před dvěma lety v Liberci, kde jsme prohrávali o čtyři góly a ještě vyhráli 7:6 v prodloužení. Ale to bylo s dobrým koncem pro nás. Celý zápas jsme dotahovali, teď jsme vedli a neubránili to.

Proč?
Měli jsme video, něco jsme si k tomu řekli. Většina třineckých branek nepadla po nějakém vyšachování naší obrany, ale spíš po nešťastných odrazech před nebo za brankou. Na konci to byl vůbec zmar. Čtyři naši kluci tam z přemíry snahy popadali a 11 vteřin před koncem jsme dostali na 6:6. Příště si na to musíme dát pozor a hlavně se ponaučit. Pomalu se blíží play off a tam to takhle hrát nemůžeme. Máme na čem pracovat.

V posledních venkovních zápasech jste inkasovali 17 branek. Bylo to způsobené kvalitou soupeřů (Liberec, Sparta, Třinec), nebo je znát, že obranu momentálně nemáte vyladěnou na top úroveň?
První třetiny byly vždy dobré, ale pak jsme zkolabovali jako třeba na Spartě. Je cítit, že nám pro zranění vypadl Renda Vydarený, který defenzivu řídil. Nehraje ani Frigo (Peter Frühauf). V obraně nám teď chybí zkušenost a mladší kluci to úplně nezvládají. Zase získají do budoucna zkušenosti. Z druhé strany je pozitivní, že střílíme góly. To v minulých sezonách nebylo. Doufám, že se z toho rychle otřepeme a už v pátek vlétneme na Plzeň úplně jinak.

Indiáni vás v minulém vzájemném zápase na domácím ledě pěkně vycvičili. Vyhráli 6:2. Máte jim co vracet, že?
Pamatuji si to dobře. Byl to jeden z nejlepších soupeřů, který u nás hrál. Plzeň má velkou kvalitu, výborně poskládaný tým.

Ale do Třince odešli produktivní útočníci Hossa se Sýkorou. Nesnižuje to jejich sílu?
Těžko to hodnotit zvenku. Člověk neví, v jakém ti kluci byli rozpoložení a proč to v Plzni udělali. Zase získali Hrňu, který je šikovnější a lepší hráč než Hossa se Sýkorou. Dále mají Lva, Kubalíka, mužstvu šéfuje Kratěna s Kadlecem. Mají tam mladé i staré. Ideální mix.

Jak jste spokojený s hrou vaší formace? Nepřipadáte si trochu v útlumu?
Malinko jo. Teď se ještě zranil Šimi (Jiří Šimánek). Není to ideální. Máme také menší prostor na ledě, na přesilovky nechodíme společně, trochu jsme vypadli z tempa. Stejně ale šance máme, jen nám to tam nepadá, jediný já se občas ustřelím. Naštěstí máme další dvě gólové lajny, není to jako v minulých letech. A naše lajna si snad všechno nechá na play off.

V sezoně jste na jedenácti gólech, zhruba každý třetí zápas dáte branku. Pokud v tomhle tempu vydržíte, metu 300 extraligových gólů zmáknete do konce základní části. Chybí vám jich jen pět.
Vím o tom a doufám, že kluci o tom taky vědí. (směje se) Ale ne, nijak se tím nestresuju, abych se z toho měl rozložit a za každou cenu se třístovkou svazovat. Když moc chcete, stejně vám tam nic nepadá. Budu to dělat jako doteď: přijedu před bránu, plácnu do toho a pojedeme se radovat do kouta. (usmívá se)

Je pro vás 300 extraligových gólů zajímavou metou?
Jistě. Ale zase to není věc, na které bych stavěl kariéru nebo sezonu. Chci hlavně uspět v play off.