Poslední příprava před extraligou je vždy plná očekávání. V případě Hradce Králové zvyšuje napětí premiéra Ryana Potulnyho. Americký centr, jehož babička byla Češka, přicestoval do Hradce Králové v úterý a v pátek poprvé oblékne dres Mountfieldu. Nastoupit by měl ve středu druhého útoku s křídly Šimánkem a Jarůškem. Utkání s prvoligovým Kladnem začíná v 17 hodin.

V Hradci mu sedí styl

Hradecké vedení horečnatě shánělo druhého centra. Opět lovilo v cizině. Po Lotyši Andrisi Džerinšovi přivedlo Američana Ryana Potulnyho. Hráče, v jehož „sívíčku" je vepsáno 126 zápasů v NHL, mistrovství světa 2010 nebo také loňské podařené angažmá ve finském Lahti.

Teď bude jednatřicetiletý borec válet za Hradec. Klub si od něj slibuje mnohé. On od svého angažmá také.

„Hradec má vysoké ambice. Vidím to u všech od generálního manažera, přes trenéry až k hráčům. Očekávání tady jsou velmi vysoká, a to se mi líbí. Pokud nemáte nejvyšší cíle, tak jaký je pak důvod hrát lední hokej? Bude na nás zřejmě trochu tlak, ale to je pozitivní věc, protože si uvědomíme, že patříme mezi top týmy a musíme tvrdě pracovat," prohlašuje rodák z Grand Forks, který si NHL zahrál ve Philadelphii, Edmontonu, Chicagu a Ottawě.

V roce 2013 se Potulny poprvé rozhodl pro angažmá v Evropě. Podepsal smlouvu s ruským Omskem. Jenže za Avangard neodehrál ani jeden zápas. Utrhl si rameno, smlouvu zrušil a vrátil se kurýrovat do Ameriky. Podstoupil operaci a dal se do kupy. Loni se vydal do Evropy podruhé. V Lahti se rozjížděl pomaleji, ale v druhé polovině sezony válel. V 60 zápasech si zapsal velmi solidních 36 bodů.

„Ve Finsku to bylo hlavně o bruslení, soubojích jeden na jednoho. Po tréninku v Hradci ale cítím, že mi styl, kterým se prezentují tady, sedí víc. Vybojovat puk, poslat ho na volného spoluhráče, střílet góly. Je to podobné stylu hokeje, jakým se hraje v Severní Americe," popisuje v rozhovoru pro klubový web.

Jeho babička byla Česka. Žila v Praze. V dětství se byl za ní podívat.

Bohužel už není mezi námi, kdyby tady ale byla, vím, že by na mě byla pyšná. A já vím, že pyšná je," říká poslední posila Mountfieldu.
V Hradci by měl vytvořit druhou silnou lajnu. K sobě s největší pravděpodobností dostane reprezentanta Richarda Jarůška a mazáka Jiřího Šimánka. Jestli tohle spojení bude „psát", se uvidí už v pátek proti Kladnu.

Přijďte si pro podpisy hráčů
Před pátečním utkáním 
s prvoligovým Kladnem (17) proběhne od 14 hodin autogramiáda kompletního mužstva Mountfieldu HK. Hokejisté se budou podepisovat na spodním ochozu (za hlavním vchodem vlevo). Na zápas je možné zakoupit vstupenky na pokladnách Fortuna arény, a to od 13 hodin až do začátku zápasu. Cena vstupenky na duel proti Rytířům činí 80 Kč, permanentkáři mají slevu, utkání mohou navštívit za 50 korun.