Povedlo se. Tomáš Mertl je po devíti měsících zase hráčem Hradce Králové! Vedení klubu těsně před uzávěrkou přestupů dotáhlo přesun respektovaného centra z Medveščaku Záhřeb. Pokud se bude hráč po pondělní čtrnáctihodinové cestě z Ruska cítit fit, nastoupí už v úterý do utkání s Chomutovem.

„Jednání byla poměrně složitá, protože Tomáš byl na tripu v Rusku a do nedělní půlnoci bylo potřeba zařídit spoustu legislativních záležitostí. Dále bylo velmi složité dohodnout se na financích se Záhřebem, ale nakonec jsme se na všech podmínkách transakce domluvili," uvedl generální manažer Aleš Kmoníček.

Příchodem Mertla se znásobuje palebná síla Mountfieldu. Hráč se zařadí po bok mazáků Jaroslava Kudrny a Jiřího Šimánka, se kterými tvořil obávanou údernou trojku v předchozích dvou sezonách. Trenér Kýhos potvrdil, že nehodlá experimentovat a Mertla instaluje mezi poněkud stagnující bardy.

„Jen doufám, že ty dva kluky dovede pozvednout, a že zase budou tou lajnou, která děsila soupeře," přeje si Kýhos.

Mertl si při svém prvním zahraničním angažmá připsal v dresu chorvatského účastníka KHL Medveščaku Záhřeb v 55 zápasech 32 bodů za 11 branek a 21 asistencí. Je nejproduktivnějším hráčem klubu. „Je to výborný hráč. Pro nás to bude jen přínos," mnel si ruce Vladimír Kýhos. „V KHL dokázal, že je to super hráč. V Záhřebu byl nejlepší. Mezi Čechy pátý v bodování. Svoji sílu a kvalitu ukázal. Měl by být ve formě. Nebudeme ho muset z ničeho dostávat. To je fajn."

V pondělí ve čtyři hodiny přiletěl útočník do Prahy, kde na něho čekal klubový vůz, který ho ihned dopravil na hradecký stadion. „Dám na jeho pocity. Jestli bude chtít v Chomutově hrát, tak bude. Ale hlavně bych chtěl, aby byl nachystaný na víkend," plánuje Kýhos. Hradec totiž hostí v rámci supervíkendu Liberec a pražskou Spartu.

V čem pomůže?
1. „HELFNE" VETERÁNŮM! Spolu jim to neskutečně klapalo. Za dvě předešlé sezony nasbírali dohromady 249 bodů, vstřelili 106 gólů!  Po Mertlově odchodu šli Kudrna, ale především Šimánek bodově dolů. Návrat tradičního centra by je měl vrátit zpět do pohody.

2. UMÍ VŠECHNO! Kouč Kýhos získal špičkového univerzálního vojáka. Mertl válí v obou směrech hry. Kvalitně brání, přesně útočí. V Hradci býval klíčovou figurou v přesilovkách i v oslabeních. A právě v těchto herních činnostech nyní mužstvo tápe.

3. ZNÁSOBÍ KVALITU! Do útoku má momentálně Kýhos luxusní výběr. Ladí to Bednářově lajně se Slováky, s Kanaďany si zase rozumí Červený a teď se mu sama složila třetí lajna, která může výrazně zvýšit střeleckou potenci mužstva.

Bek Jank odchází do Třince, tři hráči na střídavé starty

Bohumil Jank.Hradec Králové - Někdejší reprezentant Bohumil Jank skončil v Hradci Králové. Jeho dalším působištěm se stal Třinec. Třiadvacetiletý bek si v pondělí sbalil ve Fortuna aréně výzbroj, rozloučil se se spoluhráči a vyrazil za novým dobrodružstvím. „Měli jsme zájem na tom, aby byl Bohouš součástí naší organizace i v následujících sezonách. Nicméně hráč odmítl podepsat navrhnutý kontrakt a řekl nám, že chce z Hradce Králové odejít," uvedl generální manažer Aleš Kmoníček.

Klub se snažil Janka výhodně prodat, nebo vytrejdovat. Podle zdrojů Deníku ho nabízel do Pardubic výměnou za Slovince Blaže Gregorce. K dohodě však nedošlo, ta se povedla s Třincem. „Oceláři obránce potřebují, proto došlo k tomuto přestupu," vysvětlil Kmoníček.

S nedělní uzávěrkou přestupů získal Mountfield tři hráče na střídavé starty z farmářských Litoměřic.

Jedná se o zkušeného čtyřiatřicetiletého obránce Aleše Pavlase, nejproduktivnějšího hráče Litoměřic Jaroslava Kallu (36) a odchovance hradeckého hokeje útočníka Milana Valáška (23).