Pokaždé prohrávali.

I proto vedou Bílí Tygři po pěti duelech 3:2 a dnes v utkání začínajícím v netradičním čase, v 11 hodin dopoledne, mohou rozhodnout o svém postupu mezi nejlepší čtyři.

„Chceme to zakončit už v sobotu,“ vzkázal Východočechům klíčový obránce Liberce Ladislav Šmíd.

„Když budeme hrát tak jako ve třetí třetině šestého zápasu, můžeme vyhrát dvakrát po sobě po sobě. Byli jsme dominantní,” neházel po čtvrteční domácí prohře flintu do žita zadák Petr Zámorský.

Proč dvakrát? Ani dnešní výhra v Liberci Mountfieldu nezaručuje semifinále – jen vyrovnání na 3:3. Případné sedmé střetnutí by se konalo v pondělí na hradeckém ledě.

K tomu však svěřenci kouče Václava Sýkory potřebují zařadit vyšší rychlost. Především v posledních dvou utkáních byli Tygři jasně lepší, byť je Hradec ve třetí části šestého duelu mačkal. Jenže oni v tu chvíli vedli, hlídali výsledek.

Hradec jen honil, co mu uteklo. „První gól je klíčový. Pokud nepůjdeme jednou do vedení, můžeme mít taky po sezoně,“ pronesl útočník Petr Koukal.

„Je to hodně těžké na psychiku,“ přiznal forward Martin Látal.

Pro Hradec není tenhle problém ničím novým. Tým dostal první gól už v posledních sedmi vystoupeních základní části.

„Doufám, že se to změní. Dáme první gól a budeme ve výhodě,“ přál si Zámorský před klíčovým dnem.

Jeho mančaft však potřebuje vylepšit ještě další záležitosti. Musí se vyrovnat Tygrům v pohybu, tvrdosti, nasazení. To je základ. A také znovu vytáhnout zbraň ze základní části.

Hradec potřebuje, aby mu zase začalo fungovat proměňování přesilovek. V základní části byl nejlepší ze všech mužstev – úspěšnost měl vyšší než 20 procent. Komanda pod vedením Jaroslava Bednáře se báli všichni. Teď je to jinak.

V play off má Mountfield úspěšnost pouze 13 procent. Naopak Liberec téměř dvakrát vyšší…

Tato hradecká bolest se naplno projevila ve druhé třetině čtvrtečního souboje. Bednář a spol. dostali šanci na téměř dvě minuty trvající přesilovku pěti proti třem. Jenže byla to bída.

„Chyběl nám klid na hokejkách,“ vysvětloval propadák Zámorský, který byl na ledě prakticky celou početní výhodu.

Hradec zkrátka musí nastartovat motory. Jinak se velkolepé mistrovské plány změní v plané tlachání.

Glosa Pavla Krále: Chleba se láme. Přišel čas ukázat sílu

Posměch, zmar a určitě i Schönovy sankce… Slušně rozjetá sezona může jít dnes do kopru. K čemu ta dřina, k čemu ty velké řeči, k čemu ty sliby fanouškům? Teď se láme chleba. Hradec stojí na tenkém ledě.

Má vůbec sílu sérii s Tygry otočit?

Jeden banální výrok mi navždy zůstane v paměti. Byl pronesen v kritické chvíli, ke všemu erudovaným odborníkem. Jeho znění: Nesnášíš prohry? Tak neprohrávej!!! Zabralo to, vítězná mentalita je úžasná.

Rozkopnuté dveře Liberec nakoply, třísky by nyní měly létat na opačné straně. Žádné hlavy dole, ponuré výrazy, pocity bezmoci.
Bedýnko, Šimi, Kouky, Kuko, Rudo! Přišel čas ukázat sílu. Nejlepší fanoušci v extralize si zaslouží pokračování…