Čísla 976, 994, 953. Takové jsou přesné počty diváků, kteří v minulém týdnu navštívili prvoligové zápasy hokejistů Hradce Králové.

Kde ty lidi sakra jsou?
Proč jich na hradecký zimák chodí takový tristní počet?
Proč každým rokem klub zaznamenává citelný pokles v návštěvnosti?

Deník rozplétá zamotaný problém, který má více příčin.

Nízké cíle

Víceméně jsou dva zaručené recepty, jak přitáhnout na zimák davy fanoušků. Buď angažovat fenomenálního Jaromíra Jágra, nebo vyhlásit útok na extraligu. Minimálně na širokou baráž. Získat slavnou osmašedesátku je samozřejmě taková ztřeštěnost, jako myslet si, že David Rath úplatky nepřijímá a ve vazbě sedí neprávem.

Tak jinak. Stanovit si cíle, které ve fanoušcích vzbudí touhu strávit sezonu po boku svých hráčů a vrátit jim pocit, že fandit Královským lvům stojí za to.

V Hradci však na to v minulých letech rezignovali. Průpovídky trenérů o tom, že se chtějí dostat do play off, nikoho neohromí. Spíš naštvou. Vyřčená klišé ještě na sportoviště nikoho nepřitáhla.

Jistě, Hradec se v létě potýkal s problémy, které mohly vážně ohrozit jeho existenci. Přesto generální manažer Aleš Kmoníček sestavil kvalitní tým, na střídačku dosadil dva nezpochybnitelné hokejové experty a dokázal přivábit známého útočníka Michala Mikesku. Mužstvo v sobě skrývá netušený potenciál.

Možná v klubu i sní o baráži, ale proč své vize neřeknou do světa, svým fanouškům. Když to nevyjde, stydět se za to nemusí. I snaha se cení vysoko.

Spor s firmou ABD

Bylo to v létě tragikomické drama. Hokejisté neměli kde trénovat. Brněnská firma, pronajímatel stadionu, byla ve válce s městem, majoritním vlastníkem klubu. Naschvál střídal šprajc. ABD zapečetila tréninkovou halu a hokejisté cestovali za ledem po východních Čechách. K dohodě nedošlo ani do zahájení ligy, a tak Hradec odehrál první zápasy na kluzištích soupeřů. Další dva v trapných a nevyhovujících podmínkách druhé haly.

Co si o tom mysleli fanoušci? To nikdo nemusel hluboce zjišťovat. Na Most jich dorazilo 212, na Litoměřice 305!

Lidem leží v žaludku i osoba Martina Soukupa, předsedy představenstva a vlivného člena hradecké ODS. Právě s ním si úzce spojují nastalou situaci s ABD Invest.

Kvalita soutěže

Upadá. Každým rokem se v první lize více a více hrají zápasy, z kterých je fanouškům zle. Mladší generace postrádá větší kvalitu, proto v prvoligových klubech hraje spousta veteránů daleko za zenitem výkonnosti. Solidní hokej předvádí Ústí nad Labem, Mladá Boleslav, dříve Chomutov. Občas Olomouc. Ale když do Hradce dorazí Kadaň, Šumperk nebo Beroun, nikoho to neláká. Taky proč? Nic spektakulárního nikdo neuvidí.

Mizerný začátek

Další důvod propadu. Kdyby Hostákův tým šlapal od prvního buly a čeřil vody u špice tabulky, o pár stovek diváků více by k Orlici zavítalo. Jenže posádka dokonce po pár kolech trupem lodi narazila na dno, což nikoho netěší a především nezajímá. Diváci chtějí akce, góly, touží se bavit a ruku na srdce: poslední mančaft jim nenabídne zrovna lákavé menu.

Když se mužstvo zvedlo výsledkově i herně, na návštěvnosti to bylo trochu znát.

Marketing

V Pardubicích se na jaře odhodlali k razantní změně. Majitel klubu Roman Šmidberský šokujícím způsobem provedl změnu na nejexponovanější pozici generálního manažera. Kusého nahradil Šebek a klub se rychle mění. Především směrem k fanouškům. Podnikl razantní útok na různé sociální sítě, ze samotného zápasu se snaží udělat mnohem větší show. Fanoušci cítí, že hráči, trenéři i vedení mají o ně zájem, jsou k nim blíž. A to každodenně. Hltají novinky na webu, na Facebooku, unikátní kanál zřídili youtube.com atd.

Jistě, stojí to peníze. Hodně peněz. A ty v Hradci prostě dlouhodobě chybějí. Takové možnosti zde nemají. Zatím jsou k vidění jen nesmělé pokusy. Oficiální stránky prokoukly. Lvi jsou na Facebooku, změnil se název klubu, povedly se nové dresy, ale třeba s propagací „venku" je to mnohem horší. Příklad? Po Hradci jezdí autobus MHD v hradeckých barvách, ale dozvíte se třeba, že klub hraje domácí zápasy v sobotu v 18 hodin… Někde se stala chyba.

Královští lvi hrají v Mostě

Hradec Králové – Nejkrutější porážka v sezoně? Fanoušci mají jasno – doma s Mostem. Hradečtí hokejisté vedli ve 4. kole nad outsiderem už 3:0, ale prohráli 5:3. Dnes mohou Severočechům bolavý políček do zátylku oplatit. Od  17.30 hodin svedou s nepříjemným protivníkem sezonní bitvu číslo dva.