Nejen od fanoušků, ale i z řad královéhradeckých hokejistů je znát spokojenost, že prvoligový tým povede odborník Martin Hosták. „Asi byla potřeba nějaká změna,“ domnívá se forvard Patrik Moskal, jenž by u mužstva uvítal i dalšího experta, Davida Pospíšila.

Co říkáte na to, že váš tým povede Martin Hosták?
Jirka Mička byl už u týmu dlouho, tak asi byla potřeba nějaká změna. Myslím, že Martin Hosták je přes hokej odborník. Potvrzuje to nejen  v televizi, ale už vloni s námi chodil na tréninky. Je vidět, že o tom ví hodně.

V loňské sezoně vám vypomáhal nejen během tréninků, ale v několika zápasech byl i na lavičce. Jaký dojem na vás udělal?
Měli jsme menší krizi, několik zápasů po sobě jsme prohráli. Představenstvo určilo Martina Hostáka, aby nám šel pomoci jak na trénincích, tak i v zápasech. Většinou se po tréninku věnoval mladším hráčům. Domnívám se, že to mělo něco do sebe. Uvidíme, jak se to letos vyvine. Doufám, že to bude dobré.

Klubu nevyšly námluvy s Davidem Pospíšilem na pozici asistenta, ale před nástupem na led se k jednání vrátí. Uvítal byste, kdyby si plácli?
Asi ano. Bude záležet, jak se dohodnou s panem Kmoníčkem a s představenstvem. Nicméně je to další odborník, který dříve hrál. Má spoustu zkušeností, byl to výborný hokejista. Udělal si trenérskou licenci B. Myslím, že by se s Martinem Hostákem dobře doplňovali. Kdyby přišel, bylo by to ku prospěchu věci.

Jistě jste zaregistroval nepříjemnou informaci, že firma ABD Invest, pronajímatel hradeckého stadionu, dala klubu výpověď. Hrozí, že se od 1. července budete stěhovat. Dovedete si to vůbec představit?
Ve středu jsem o tom četl, nedokážu si to představit. Do července je ještě dlouhá doba a snad se udělá vše pro to, abychom zůstali v Hradci. Nedokážu si moc představit, že bychom někam jinam jezdili na tréninky a na přípravné zápasy. Kdybychom museli pendlovat mezi městy, nebylo by to pro nás dobré.

V Hradci zatím nemá podepsanou smlouvu váš parťák z útoku Martin Koudelka. Jste připraven i na to, že by v týmu nemusel být? Nebo věříte, že se s klubem domluví na prodloužení?
Měl jsem jenom nějaké informace od Budi (Budínského). Mluvil s ním a zatím neměl nic podepsaného. Přípravu začínáme v pondělí, tak uvidíme, jestli se Martin připojí. Bude záležet na domluvě mezi ním a panem Kmoníčkem. Hráli jsme spolu asi dva roky v lajně a docela to fungovalo, takže by byla velká škoda, kdyby Martin chyběl. A to nejen naší formaci, ale i celému týmu. Věřím, že se dohodnou a Koudy bude pokračovat.

Hodně se mluví o tom, že by se mohla rozšířit baráž o extraligu. Získala by první liga větší šťávu?
Určitě. Byla by větší motivace se tam dostat. V posledních letech šlo do baráže buď Ústí, nebo Chomutov. Play off je nevyzpytatelné. Kdyby byla dobrá sezona, mohlo by se to podařit i nám. Člověk nikdy neví. Když se to rozšíří, je tu šance i pro „horší“ týmy, než jsou Chomutov a Ústí. Jedná se třeba o Olomouc, Jihlavu nebo nás. Bylo by to otevřenější, což by bylo jedině dobře pro celý český hokej. Tento model se preferuje ve Švýcarsku nebo ve Švédsku a je to ku prospěchu věci. Doufám, že by se to mohlo zavést i u nás.