Brankář Brandon Maxwell se s pardubickým týmem loučil kysele. Cítil křivdu. „Neudělal jsem nic špatného,“ pronesl.

Další rok a půl působil v Mladé Boleslavi a nyní se vrací na východ Čech. Jen ne do Dynama, naopak do kabiny jeho největšího rivala.

Američan se dohodl na novém angažmá s hradeckým Mountifieldem, jehož jednička Patrik Rybár odešla bojovat o místo v proslulém klubu Detroit Red Wings.

Třetí možnost

Maxwell je trochu nečekaným jménem. První hradeckou volbou byl brněnský šampion Marek Čiliak, druhou jeho krajan - zkušený bard Ján Laco. Ani jeden nakonec nepřišel.

Objevila se však možnost angažovat reprezentanta Spojených států. Maxwell se Hradci sám ozval. „Jeho chuť hrát za Hradec byla evidentní a moc nás tím potěšil. I když jsme o sobě věděli, tak on sám kontaktoval trenéra brankářů Roberta Horynu s tím, že by se rád stal součástí naší organizace,“ popsal kontakt generální manažer klubu Aleš Kmoníček.

Dohoda se zdařil, Maxwell vytvoří dvojici s Jaroslavem Pavelkou, kometou minulé sezony. V ní hradecký odchovanec zaválel a je jasné, že by měl v té následující dostat pořádný prostor.

„Chceme, aby Brandon zapadl do týmu a v případě, že bude chytat Jarda, aby mu pomáhal. Brandon souhlasil,“ prohlásil Kmoníček.

Brankářskou dvojici má Hradec vyřešenou. Jaké budou další posily?

Blaž Gregorc.
Hokejový Hradec opouští obránce Gregorc. Slovinec jde do Sparty

Kolonie Dynama v Mountfieldu jen bují
Jaké jsou (zatím) tři největší posily hokejového Hradce? Je to jasné: gólman Brandon Maxwell, zkušený zadák Tomáš Linhart, drzoun z útoku Daniel Rákos. Ti tři mají společný jmenovatel, všichni spojili část kariéry (u Rákose a Linharta velmi podstatnou) s Pardubicemi. Navíc nejsou sami. Nejvýraznějším členem kolonie Dynama v Hradci je samozřejmě Petr Koukal, bývalý kapitán Pardubic.

„Všechno vychází z filozofie klubu, kterou jsme nastavili. Chceme, aby v týmu hrálo co nejvíc kluků z regionu,“ říká Tomáš Martinec, nový kouč Hradce. Je fakt, že Linhart s Rákosem už v Hradci hráli - a to v první lize jako mladíci. To platí také o Koukalovi. Maxwell je, logicky, jiná kategorie. „Jsou to kluci, kteří prošli Pardubicemi, ale také Hradcem. Realita je taková, že Hradec nemá takovou extraligovou historii a tolik hráčů, které by si mohl stáhnout,“ upozorňuje Martinec. „Ale věřím, že zapadnou výborně.“