Sedm let v dresu „žlutých vos" ze Zlína strávil Bedřich Köhler. 
V neděli si vyzkoušel, jaké to je nastoupit proti nim. „Bylo to zvláštní. Hlavně v první třetině, ale pak jsem se srovnal," líčí útočník Mountfieldu.

V minulé sezoně prožil v Baťově městě těžké časy. Zlín – obhájce titulu – byl polovinu sezony přikován na posledním místě tabulky. Teď je v suterénu zase, i když ne úplně poslední. „Plácali jsme se v tom půl sezony. Byla to strašná žumpa. Psychicky neskutečně náročná věc. Sezona je ale dlouhá, pro Zlín to může skončit stejně jako minulý rok. I když abych pravdu řekl, tak ani nevím, jak se to loni semlelo, že jsme nakonec skončili po základní části šestí. Dodnes mi to nikdo nevysvětlil."

Hokejová extraliga po 10. kole

Čtyři největší události

PARDUBICKÁ REVOLUCE: Postupný pád do šedého průměru se rozhodl zastavit boss Roman Šmidberský. V pondělí odvolal generálního manažera Šebka a kouče Říhu. Za ně naskakují GM Rohlík a dvojice Král – Zadina.

MISTR JE V KAŠI: Z deseti utkání vylovili trapných osm bodů. Naposledy rupli doma s Pardubicemi. Litvínov, coby úřadující šampion, je v lize dvanáctý. Čelo tabulky v nedohlednu. Co takhle zavolat „Růčovi"?

MILIONÁŘI MARODÍ: Deset hráčů základního kádru nemá v těchto dnech k dispozici šéf třinecké střídačky Jiří Kalous. Oceláři marodí nejen v kabině, ale i na ledě. Nejbohatší klub Česka povolal zálohy z Frýdku-Místku.

TVRDÍKOVO SBOHEM: Šestnáct extraligových sezon, dvě prvoligové, jeden mistrovský titul. To je bilance 
Michala Tvrdíka, který se v 36 letech rozhodl dát hokeji sbohem. V Hradci skončil 
z rodinných důvodů.

Hvězda týdne

Branislav Konrád (HC Olomouc): Největší senzace sezony má jméno Branislav Konrád. 
V Liberci vychytal druhou nulu. Zdobí ho úžasná čísla: úspěšnost zásahů 94,85 %, průměr inkasovaných branek na jedno utkání 1,22!

Průšvih týdne

Litvínov je mimo: Bez Francouze, Ručinského a Petružálka se čekaly starosti v mistrově táboře, ale že až takové? Litvínov nepřestal jen vyhrávat, ale nestřílí ani branky. V Chomutově nedal žádnou, Pardubicím pouze jednu…

Výrok týdne

„Došlo k určité 
debordelizaci některých věcí, které tu historicky vznikly. Tři roky klub patří 
k průměru, proto se udělala změna."
Roman Šmidberský, majitel Pardubic, hodnotil éru GM Ondřeje Šebka.

Tým týdne

HC Olomouc: Hrají otravný hokej, na lavičce mají trenéra (Zdeňka Veneru), který tenhle styl umí vybrousit k dokonalosti. Pak není divu, že před sezonou nejpodceňovanější parta extraligy je po deseti kolech na 3. místě tabulky a aktuálně se sedmi vítěznými zápasy v řadě v zádech. Zítra hostí Vítkovice, série se zase může natáhnout.

Sestava týdne podle Deníku

Konrád (Olomouc) - Skrbek (Olomouc), Jeřábek (Plzeň) - Réway (Sparta Praha), Zdráha (Vítkovice), Pospíšil (Chomutov)

Barometr formy

Mountfield Hradec Králové - 40%:
V Mladé Boleslavi to byl pořádný průšvih. Prohra 1:4 by tolik nebolela, ale musela by přijít po dobrém výkonu. Jenže ten byl žalostný. Na Adama Svobodu mířilo 59 střel… Výsledková rehabilitace se zdařila o dva dny později. Mountfield   zuby nehty ubránil těsnou výhru 2:1 nad Zlínem. Velká podívaná to ale nebyla…

Hvězda týdne – brankáři: Nebýt výtečného Adama Svobody, mohl to být v Mladé Boleslavi pořádný masakr. Ještě, že veterán měl den. V neděli pustil do branky uzdraveného Ondřeje Kacetla, který byl klíčovým mužem při vítězství nad Zlínem.

Nečekaný hrdina – Ondřej Kopta: Rychlý, důrazný, užitečný. Přesně borec do 4. lajny. Časem může myslet i na víc.

HC Dynamo Pardubice - 20%:
Bílí Tygři Pardubicím ukázali, že mají formu. Když byla na ledě Vampolova letka, zoufalí domácí jen zírali, jak se taky může hrát hokej. Prohra 1:4 byla zasloužená. Doslova darem z nebes bylo hubené vítězství v Litvínově (2:1). Kouč Říha s asistentem Baďoučkem ani tak svoji  kůži nezachránili. O jejich konci bylo rozhodnuto už před zápasem.

Hvězda týdne – akcionáři HC Dynamo: Razantní změny ve vedení klubu měly přijít dřív, i tak je třeba klubovou generalitu pochválit za údernost čistky. Pardubicím teď  šéfuje GM Pavel Rohlík.

Nečekaný hrdina – Michal Šeda: Po odchodu z Pardubic se dlouho schovával na Slovensku, kde sbíral s Košicemi tituly. Že stále stačí i na naši ligu, dokázal v Litvínově. Jeho gól na 2:0 byl vítězný.