Chtěl by zůstat na lavičce áčka, energie má dostatek. Miloš Říha mladší společně s hlavním koučem Jiřím Kučerou odvedli v Hradci za více než dva měsíce dobrou práci. Mátožné mužstvo probrali, vytáhli do play off, kde vzdorovali Olomouci. „Ukázalo se, že tým sílu měl a má," tvrdí Říha.

Máte chuť pokračovat u A týmu i v další sezoně?
Určitě bych rád. Chuť mám.

Tak mi povězte, mělo by se do mužstva říznout? Vzhledem k nepovedené sezoně ho výrazně obměnit?
Nemyslím si. To se stalo už loni v létě. Je potřeba ho  na některých postech vhodně doplnit. V lednu, na konci přestupního termínu, se nám to poměrně povedlo. Nechtěli jsme vyměnit pět hráčů a úplně to nabourat. Odešli jen dva zkušení kluci (obránce Karlíček a gólman Čech – pozn. aut.) a jeden přišel (Třetina). Bylo to ku prospěchu věci. Změny se musejí dělat citlivě.

Jsou tři dny od vyřazení. Stále máte hořké pocity?
Jsem zklamaný. Všichni jsme cítili, že jsme na Olomouc měli a v sérii se to i ukázalo. Obzvlášť v posledních dvou zápasech jsme byli lepší. Jenže jsme je paradoxně oba o gól prohráli.

Kde se série lámala?
Druhé a třetí utkání se nám vůbec nepovedlo. Tam se rozhodlo. Kdybychom šli do vedení 2:0, nebo 2:1, tak by se série vyvíjela  příznivěji.

V čem byla Olomouc lepší? Proč postoupila?
Jednoznačně v efektivitě. Oni dali v utkáních, ve kterých byli lepší, tedy ve druhém a ve třetím, deset branek. My v posledních dvou jen jednu…

Olomouc měla v brance výtečného Kašíka. Byl klíčem k vašemu nezdaru?
Sérii nezačal dobře, první zápas mu vůbec nevyšel. V druhém byl také hodně nervózní, ale tam mu pomohl celý tým. Od toho čtvrtého duelu se chytil, byl o poznání jistější. Náš gólman Filip Luňák chytal také velmi dobrou sérii. Nebyl horší než Kašík, ale nám chyběl kousek štěstí. Když třikrát netrefíte prázdnou branku, není to až tolik o umění gólmana.

Co se vám honilo hlavou, když jste v závěru šestého duelu pálili jednu obrovskou šanci za druhou?
Všechny puky jsme hráli dopředu, co nejvíce do hloubky k soupeři. Nabádali jsme kluky k aktivitě, k agresivitě. Z odražených puků jsme se dostávali do tutovek. Pak už je to tom, jestli hráč vstřelí gól. A nám se to nepovedlo.

Olomouci, která skončila po základní části na druhém místě, jste v play off vzdorovali. Myslíte, že jste tím sezonu zachránili?
To ať vyhodnotí někdo jiný. K týmu jsem přišel v určitém stadiu a stavu, stejně jako Jirka Kučera. Ani jeden jsme nepřišli nic zachraňovat, ale přes Olomouc postoupit do semifinále. My jsme ji nechtěli jen potrápit, ale postoupit. To se nepovedlo, ale závěr základní části a play off odpracovalo mužstvo velice dobře. Ukázalo se, že sílu mělo a má. Spousta zkušených hráčů to v sérii s Olomoucí vzala na sebe. Alespoň jsem měl v kabině takový pocit.

Kmoníček nechce dělat revoluci

Před sezonou si kladli za cíl umístění do 4. místa. Realita byla jinde. Hradečtí hokejisté bojovali do posledního o holou účast v play off, kde vypadli už ve čtvrtfinále s Olomoucí.

Co na to generální manažer Aleš Kmoníček? Revoluci v kádru nechystá! To prohlásil v diskusi s fanoušky. Co ještě řekl?

O kádru: Nechci dělat velkou obměnu kádru, chci aby se současné „usazení" kádru mohlo přenést do příští sezony.

O kapitánu Tvrdíkovi: S Michalem jsem domluvený na dalším pokračování, tento týden bychom to měli doladit legislativně.

O Mikeskovi: Splnil to, co jsme od něho požadovali. Samozřejmě mohly být jeho výkony i lepší, ale rezervy najdeme u všech hráčů a jeho bohužel přibrzdilo zranění a také mu trochu uškodilo neabsolvování kompletní letní přípravy.

O trenérech: Tuto otázku nejdříve proberu s trenéry, poté ji sdělím veřejnosti.

O gólmanech: Nějaký gólman přijde, ale určitě nelze říct, že bude jedničkou.