V Pardubicích prožil Jiří Vašíček uplynulé dva roky hokejové kariéry. Na ten poslední by ale nejradši zapomněl. Nedůvěra trenérů i vedení klubu mu milovaný sport znechutila.

V létě proto vzal nabídku největšího konkurenta z Hradce Králové a přesídlil o dvacet kilometrů vedle. „Hokej si zase užívám. Na zimák chodím s radostí, což by se mělo promítnout do mých výkonů," věří namakaný tvrďák na bruslích.

V pátek ho čeká první derby sezony. Nebude stát na straně Pardubic, ale poprvé vyjede na led jako hráč Hradce.

„Největší satisfakcí bude, když se na konci budeme radovat z vítězství," říká Vašíček.

V Liberci jste poprvé v sezoně prohráli. Může vám porážka před derby trochu pomoct?
Ne, nemůže. (směje se)

Třeba by jste měli po třech výhrách nezdravé sebevědomí?
Ne, to by se nestalo. Čeká nás derby výjimečný zápas, do kterého půjdeme s jasným cílem – vyhrát! Je to nejdůležitější zápas první čtvrtiny. Musíme máknout a odčinit porážku z Liberce.

Začal jste na derby myslet hned po úterním utkání na severu Čech?
Jo, chvíli po něm. (usmívá se) Sice jsme byli zklamaní, že jsme prohráli, ale od druhého dne jsme už jeli přípravu na Pardubice. To vybojujeme!

Oproti minulé sezoně budete stát na druhé straně, v dresu Hradce Králové. Tušíte, jaké to bude?
Hlavně se hrozně moc těším. Bude to pro mě specifický zápas. V Hradci se cítím strašně dobře, v klubu panuje báječná atmosféra. O to víc budu chtít derby vyhrát.

Kdy jste byl naposledy takhle spokojený?
Asi na Kometě, když jsme šli do finále. Ale to není jen o kabině. Proti pardubickým klukům nemůžu říct špatného slova, spíš jde o celkovou atmosféru. Jsem rád, že si hokej zase užívám. Na zimák chodím s radostí, což by se mělo promítnout do mých výkonů.

I když jste přišel z Pardubic, tak vás hradečtí fanoušci přijali výborně. Obzvlášť po bitce se sparťanem Formanem. Vážíte si toho?
To ani nebyla bitka. On spíš chtěl, abych si ho odnesl domů. Ale k lidem: jedním slovem byli fantastičtí. Vím, že loni jich chodilo na některá utkání méně, ale co jsem slyšel, tak pokaždé dovedli vytvořit vynikající atmosféru. To se ukázalo už při poslední přípravě se Straubingem. V kotli jich sice bylo málo, ale byli slyšet.

Vzhledem k vaší pardubické minulosti nebudete mít problém krotit emoce?
To uvidím až po zápase. Proti Pardubicím jsem hrál už mockrát za Slavii, s Kometou jsme proti nim hráli finále. Vím, jaké to je. To, že budu mít Lva na hrudi, znamená jediné: pro Hradec udělám maximum.

Když jste proti Pardubicím vyrážel v dresu Slavie a Brna, tak jste v klubu předtím nepůsobil. To se v posledních dvou letech změnilo. Detailně jste poznal pardubické prostředí, hráče, lidi v klubu.
No, poznal… (povzdychne si) Motivace tam určitě bude. Nesmím to ale přehánět. Prostě musím odvést práci, která je po mně žádaná. Rozhodně ne s horkou hlavou.

Měl by se mít někdo před vámi na pozoru?
Ne, vůbec ne. Pro mě bude největší satisfakcí, když se budeme po derby radovat z vítězství. Nechci se někde prát a něco někomu dokazovat. To v žádném případě. My jsme tady jeden tým a ten vyhrává.

Z druhé strany barikády: „Jedeme do Hradce pro body"

Pardubice /ROZHOVOR/ - Přesilovkoví zabijáci jdou znovu do akce. Pardubice zničily v početních výhodách Slavii, nasypaly jí v nich čtyři góly. Vyškolí takhle i dnes Hradec? „Na zápas se už moc těšíme," říká rychlík RADOSLAV TYBOR, který konto Slavie zatížil v úterý dvěma góly.

Radoslav TyborTolik jste se přesilovkám na tréninku věnovali?
Trochu, proti Slavii spíš všechno tak nějak vyplynulo ze situace, někdy přesilovky vyjdou, jindy ne.  V dnešním hokeji se širším pásmem početní výhody rozhodují. Snad to takhle půjde i dál.

Je při přesilovce i velkou zbraní rychlá rozehrávka brankáře Roberta Kristana?
Rozhodně, Robert je s hokejkou hodně šikovný. Viděli jsme to už na tréninku, že puk umí v pohodě rozehrát až na druhou modrou. Proti Slavii nám to takhle vyšlo.

A vstřelil jste svůj druhý gól na 4:2. Střelecká mašina se zase rozjíždí?
Byl to trochu laciný gól, střela mi moc nesedla, chtěl jsem střílet výš a ona podjela po zemi pod betonem. Hlavně, že to tam spadlo.

V KHL padá většina gólů při přesilovkách, větší útočná pásma přinášejí na evropských kluzištích extrémní výhodu. Nastane v extralize obdobný trend?
Čekám to hodně podobné. Když jsem se díval na zápas KHL, dost se vylučuje, každý dotek hokejkou se píská a speciální týmy rozhodují zápasy.

To si asi rychlonohý útočník libuje, pokud se trestá i přiložení hokejky, že?
(usmívá se) Jasně, i když někdy je až na škodu pískat každý dotek. Uvidíme, jaký metr ale budou mít naši rozhodčí, budeme se mu muset přizpůsobit.

Pardubice na začátku sezony ukazují, že góly může dávat každý z prvních tří útoků. Tady je vaše velká síla?
Je to výborné, že máme tři pětky vyrovnané. Jeden zápase táhnou jedni, pak druzí… Teď jen, ať to tak šlape pořád.

To by se měl Hradec v pátek bát, ne?
(usměje se) To nevím, ale už se na zápas těšíme.

Čeká se vyprodáno a minule se proti Spartě na hradeckém ledě objevila mlha. Neděsíte se, že se může stát něco jako v Brně a derby se nedohraje?
Tohle neovlivníme. Musíme se připravit nejlépe, jak dovedeme. Hlavně věřím, že se zápas odehraje ve výborné atmosféře a lidi uvidí dobrý hokej.

Dostane derby náboj s přechodem Jiřího Vašíčka do tábora soupeře?
Možná ano, asi vypíše v Hradci nějakou prémii do banku. Nám je to ale jedno, my si tam jedeme pro body.

A osobní tip, shodí váš bývalý spoluhráč rukavice?
Ani nevím, že by tady měl s někým nějaké nevyřízené účty, ale myslím, že ne (usmívá se).