I když si to nechce připustit, jeho mise v Hradci Králové opravdově začíná až dnes. V minulé sezoně se stal Martin Hosták (44) členem představenstva, pak jakýmsi rádcem u prvního mužstva.

Na prahu nového ročníku první ligy převzal veškerou zodpovědnost a stal se hlavním trenérem. Právě on má být ten, kdo pozvedne hradecký hokej o stupeň výš. Až do semifinále play off. Pozornost fanoušků bude upřena především na něj. A jeho „televizního" kolegu Davida Pospíšila.

„Minimálním cílem je play off, ale já chci být mezi nejlepšími čtyřmi," vyhlašuje jasnou metu Martin Hosták.

Dnes vás čeká premiérový soutěžní zápas na hradecké střídačce. Cítíte už nervózní šimrání v žaludku?
(usměje se) To ani ne. Při jarním čtvrtfinále s Jihlavou jsem byl členem realizačního týmu, v sezoně párkrát i na střídačce byl. Není to pro mě až taková novinka. Spíš se mi honí hlavou scénář, podle kterého bychom měli hrát. Na co se v Jihlavě připravit a tak. Těším se, až všechno vypukne naostro.

Jste hradeckým rodákem, ve městě žijete. Je to zvláštní pocit být hlavním trenérem prvního mužstva?
Je příjemné, že se vracím ke kořenům. Intenzivnější pocity jsem měl ale vloni, kdy jsem se stal součástí klubu a členem představenstva. Teď jsem trenérem, což vedení chtělo. Uvidíme, jak dlouho to chtít bude. (směje se) Minimálním cílem je play off, ale já chci být mezi nejlepšími čtyřmi.

Jste známá postava českého hokeje, bývalý reprezentant a oblíbený televizní komentátor. Každý fanoušek očekává, že vše půjde hladce. Jste připravený na tlak?
Ano. Nečekám, že to bude jednoduché, jelikož očekávání jsou velká. A když se třeba nenaplní, o to větší kritika se dostaví, což je psychologická záležitost. Přesto bych nadšení poněkud krotil. Zejména vzhledem k tomu, co jsme museli v létě absolvovat.

Jistě máte na mysli problémy s ledovou plochou.
Samozřejmě. Nedokážu odhadnout, jaký vliv to bude mít na nás v soutěži. Přípravné zápasy jsme neodehráli špatně, ale žádná hitparáda to nebyla. Měli jsme problémy s koncovkou. Tak uvidíme, jak to bude vypadat v lize. Otazníků je hodně.

V létě odešli dlouholetí tahouni – Martin Koudelka a Jiří Kadlec. Kdo převezme v kabině jejich vůdčí roli?
Martin Vágner. Určil jsem ho jako kapitána, vkládám do něho obrovskou důvěru. Je z Jaroměře, k Hradci má vztah. Už má něco za sebou, nechybí mu extraligové zkušenosti a všichni ho respektují. O kabinu se dovede postarat, kapacitu na to má.

Kdo to po mazácích převezme na ledě? Koudelka s Kadlecem trávili na ledě hodně času, v klíčových chvílích z něho skoro neslezli.
Neumím vypíchnout jednoho konkrétního hráče po němž bych chtěl, aby vyhrál kanadské bodování. Netroufám si to odhadnout. Třeba Petr Haluza udělá padesát bodů, bude v čele statistik, ale taky nemusí. Byl bych rád, aby se první tři pětky vzájemně doplňovaly a čtvrtá lajna jim šlapala na paty.

V přípravě jste vyhráli jen dva zápasy. Může to být pro hráče v úvodu ligy brzda?
Snad ne. Samozřejmě že kdyby se nám dařilo více, tak by to bylo pro hráče povzbuzení. Na druhou stranu v týmu jsou zkušení hráči, kteří vědí, že příprava nedělá ligu. Hráli jsme v různých složeních a prakticky nehráli doma.

Vaší pravou rukou bude David Pospíšil. Spolupráce funguje na jedničku?
(směje se) Známe se dlouhé roky. Tudíž bych ani nečekal, že bychom měli spolu problémy. Všechno klape. Všechno prověří až případné nezdary. Přesto věřím, že se z toho dokážeme vydiskutovat.

Budete mít role na střídačce rozdělené standardně? Vy budete mít na starosti útočníky a David obránce?
Ne. Budu si koučovat všechny hráče. Mám to tak radši. Od Davida očekávám, že bude sledovat soupeře a naši hru. Kde nás tlačí bota, kde nás soupeř přehrává, proč jsme pod tlakem. Zda špatně napadáme, jestli jsme pozdě na kotouči nebo jestli se nám nedaří narušit útočné snahy soupeře. Při koučinku na to není tolik času. A třetího trenéra se sluchátky na uších mít nebudeme (směje se).

V čem bude hradecká hra jiná oproti předchozí sezoně?
Chci, abychom daleko více bruslili a soupeři nenechávali čas na rozehrávku. Čili abychom byli aktivní a nečekali, co soupeř předvede. Hradec hraje roky technický hokej, to předělávat nebudeme. Navíc v mužstvu ani žádní rabiáti nejsou. Přesto bych byl rád, abychom přidali na důrazu před oběma brankami. V přípravě se nám to příliš nedařilo.

Minimálně první domácí zápas odehrajete v malé hale. Jak velký rozdíl to bude oproti prostředí ve velké hale?
Je to provizorium. Byly tři možnosti – začít ligu sérií venkovních zápasů, hrát v Chrudimi nebo v Kolíně a nebo být v malé hale. První variantu jsem nechtěl. Nedovedu si představit hrát osmkrát v řadě venku. Vyzkoušely si to třeba Pardubice a pak celý rok honily play off. Rozhodli jsme se pro třetí variantu. I když se do malé haly nevejde tisíc lidí, tak i stovka tam dovede udělat pořádný kravál a bude tam lepší atmosféra než ve velké. Loni chodilo tisíc diváků, čtyřicet fandilo a zbytek individuálně nadával.

Mikeska v Hradci? Utopie to není!

Byla by to pecka. Dokonalé osvěžení ročníku. Minimálně jeho začátku. Michal Mikeska (36), mistr ligy s Pardubicemi ze sezony 2005/06, nemá angažmá a trénuje s Hradcem. Ve hře je alternativa, že by Východočechům pomohl. „Naděje je vždycky. Vždyť umírá poslední," pousmál se Aleš Kmoníček, generální manažer Královských lvů. Opepří „Mikeš" první ligu?

Hokej táhne. Do náboru se přihlásilo 130 dětí

Sami nečekali takovou úrodu, ale ta se dostavila. Na nábor začínajících hokejistů se v Hradci Králové dostavilo neuvěřitelných 130 dětí. V éře počítačů a obézních dětí se jedná o neskutečné číslo. „Trenéři pracují skvěle. Daří se nám přivádět nové hráče a nábor je toho důkazem. Pro klub je to perfektní zpráva," pochvaluje si Miloš Říha mladší, sportovní ředitel mládeže.