Byla to sezona, která v historii hradeckého hokeje zapadne někam do rohu a brzo ji pokryje šedivý prach. Osmé místo po základní části, konec ve čtvrtfinále play off. Nic moc. Už bylo daleko líp.

Přesto se našly momenty, na které se jen tak nezapomene a bude se na ně vzpomínat možná i po letech.

Jaké to jsou? Deník vybral TOP 5 událostí letošního prvoligového ročníku z pohledu Královských lvů.

Hokej v „garáži"

Navoněná hala s barevnými sedačkami, kterou Hradci závidí celá liga, zůstala v polovině září bez diváků.

Ostrý spor města s pronajímatelem stadionu ABD Invest došel k absurdnímu vyústění. V hlavní hale nebyl led, trénovalo se všude možně a první dva zápasy sezony se hrály v „garáži". Pardon, ve vedlejší hale, která je dobrá tak na krajský přebor, ale ne na profesionální první ligu.

Čekalo se, že bude vyprodáno. Nebylo. Ani zdaleka. Fanoušky nedůstojné podmínky odradily.

Pospíšil ven! Proč?

Nešlo to a nešlo. Bídný hokej, ještě horší výsledky, znechucení fanoušků. Naděje vkládané do Martina Hostáka se nenaplnily.

Vedení lvů cítilo, že je třeba zasáhnout. Trenéři společně s hráči dostali v prosinci ultimátum, které o bod nesplnili.

Co se stalo? Rokovalo se. A pořádně dlouho se rokovalo…

Až představenstvo rozhodlo, že odsune z pozice asistenta Davida Pospíšila, jehož nahradil Miloš Říha mladší, kouč juniorky.

Nesmyslný krok vyvolal velké vášně. Fanoušci byli ostře proti, nechápali smysl a důvod nestandardního řešení.

Na stránkách Deníku následně došlo k nekompromisní přestřelce mezi Martinem Hostákem, který chtěl Pospíšila na lavičce udržet, a generálním manažerem Alešem Kmoníčkem. Jejich vztahy ochladly.

Konec experta

Co se zdálo na začátku sezony nemožné, se stalo nevyhnutelným. Přišlo to 28. prosince, na Den otevřených dveří. Martin Hosták  ještě dopoledne vedl modelový trénink, večer byl odvolaný.

Den předtím prohráli Královští lvi potřetí v řadě a trčeli na 9. místě ligy. Následný zápas s Benátkami nad Jizerou vedl sám Miloš Říha mladší, den poté převzal roli hlavního kouče Jiří Kučera.

Pokus vyhlášeného televizního experta získat si trenérské renomé hrubě nevyšel. Hráči si pochvalovali jeho metody, skvělé tréninky, přístup, propracovanou taktiku, ale na ledě to bohužel strašlivě drhlo. Fanouškům zase chybělo více emocí v Hostákově projevu na střídačce.

Deník poté v komentáři poukázal na to, že by Hostákovi do budoucna seděla mnohem více pozice sportovního ředitele, či generálního manažera.

Šílenství v Písku

Premiéra Jiřího Kučery v Písku? Bláznivá, šílená, infarktová…

Vývoj skóre byl následující: 3:1, 3:4, 4:6, 7:6, 7:8! Branku na 7:6 dostal Hradec tři minuty před koncem. Přesto dokázal skóre ještě v základní hrací době šokujícím způsobem otočit.

„Doufám, že už se to nebude opakovat," hlesl viditelně zaskočený  Kučera. Premiéru na hradecké střídačce si vychutnal tak, že na ni nikdy nezapomene.

Kapitán mistrů světa z Vídně Královské lvy pozvedl, jenže všechno zase zničil totálně odfláknutý domácí zápas s Třebíčí a prohra 2:5.

„Tohle jsem v hokeji ještě nezažil. Snad tři čtvrtě hráčů vypadá, jako by je to vůbec nezajímalo," zdrceně mluvil Kučera.

Až v závěru se Hradec zase probral a nakonec končil sezonu za potlesku fanoušků.

Drzoun Roupec

Tohle má rád každý novinář – absolutní upřímnost. A té se „dopustil" na konci ledna po duelu s Olomoucí drzý jinoch David Roupec.

Mluvil ostře, jako by si dal pod jazyk chilli papričku, ale více než trefně.

Co říkal? Že někteří nehrají naplno, že hokeji nedávají vše, že je v šatně moc lídrů a nedělá to dobrotu, že má z toho všeho nejradši chuť do něčeho kopnout atd…, atd…

Na dvacetiletého „kouska" slušná porce drzosti.

V kabině to prý schytal. Co proto dostal i od generálního manažera. Ale fanoušci si ho považovali.

Od Roupcova vystoupení před médii to najednou začalo klapat. Mužstvo se probralo z letargie a v sedmi zápasech po sobě bodovalo, čímž si zajistilo čtvrtfinále play off!

Jestli to od Davida Roupce byla cílená akce, pak je skvělým psychologem.

V sobotu čtěte hodnocení hráčů:
V sobotním vydání vašeho Deníku prozkoumáme detailně výkony všech hradeckých hokejistů, kteří odehráli v dresu Královských lvů podstatnou část prvoligové sezony. Chybět nebude ani tradiční „školní" známkování. Vloni dostal jedničku útočník Patrik Moskal. Zaslouží si ji i letos? Přečtěte si už v sobotu!