Čtyři zápasy, sedm bodů a páté místo v tabulce. Z pohledu čísel solidní rozjezd. Podrobné zkoumání hry hradeckého Mountfieldu ovšem ukazuje na významné rezervy zejména v defenzivní činnosti.

„Máme na papíře nejzkušenější tým v extralize, přitom děláme dětinské stupidní chyby," došla trpělivost trenéru Peteru Draisaitlovi po hloupé porážce 2:4 v Liberci. Je to správné vidění aktuálních věcí. Hradec se musí významně zlepšit. Nejlépe už do pátku, kdy jede na Spartu.

CO SE POVEDLO

Obrat s Litvínovem

Zatím nejzářivější bod sezony. Hradec prohrával v polovině zápasu vysoko 1:4, pak ale nahodil motory a mistra zničil 6:4. Jasně demonstroval svoji sílu. Tohle bylo na jedničku s hvězdičkou. Radost se dívat. „Opět jsme se zvládli do utkání vrátit, tentokrát z tříbrankového manka. Nakonec jsme to dokázali otočit, myslím, že to ukazuje na morální sílu mužstva, když se dokáže takhle vrátit do zápasu," říkal Jaroslav Bednář.

První lajna je v pohodě

Zůstanou stejně dobří i po odchodu Tomáše Mertla? Ano, může být… První tři kola ukázala, že s příchodem Tomáše Knotka se sice hra první formace poněkud změnila, ale produktivita jí pořád zůstala. V kompletním složení – tedy s křídly Šimánkem a Kudrnou – se představila třikrát. V každém utkání skórovala, Knotek v pátek druhým gólem v zápase dokonal otočku s Litvínovem, Kudrna rozhodl o třech bodech v Olomouci.

V neděli vypadl z elitní řady nemocný kapitán Šimánek a bylo zle. S Courchainem si zbylí dva hráči absolutně nerozuměli. Za celé utkání se téměř nedostali do šance.

Bednář a Pilař? Slušný!

Jejich úkol zněl takto: zvedněte produktivitu mužstva! Nejlépe hned! Největší letní posily Jaroslav Bednář a Karel Pilař začali svoji misi obstojně. Hvězdný útočník nasbíral ve čtyřech duelech pět bodů, obránce Pilař čtyři, přičemž v posledních dvou zápasech skóroval. Oba řádí hlavně v přesilových hrách. Mountfield proměnil dosud čtyři početně nestandardní situace (4. místo v extralize), u třech branek byli Bednář s Pilařem. Právě od toho v týmu jsou.

CO SE NEPOVEDLO

Moc gólů, moc střel

Nejprve statistiky: Mountfield ve čtyřech duelech inkasoval dvanáct branek a s touto bilancí patří k nejhorším mužstvům v soutěži. Na gólmana Ondřeje Kacetla vyslali soupeři 127 puků. V průměru víc než 30 na zápas! Horší jsou jen Pardubice a Zlín. V minulé sezoně to bylo sotva 26 střel, v předminulé 25 střel…

Je to alarmující změna pořádků. V kabině by se mělo rozsvítit výstražné červené světlo. „Tohle není hokej, co chceme hrát. Všech pět hráčů na ledě musí víc pracovat," všiml si Karel Pilař.

Chaos vzadu

Začalo to už s Vítkovicemi. Hned v prvním kole. Tuny chyb při rozehrávce, samostatné úniky, divná liknavost v osobních soubojích… Tohle nebyl „Mountfield hokej" dle gusta jeho stvořitele Petera Draisaitla, ale „Chaos hokej". Ve hře byl v některých pasážích k vidění i v dalších třech zápasech. „Máme na papíře nejzkušenější tým v extralize, přitom děláme dětinské stupidní chyby," rozčílil se v Liberci německý trenér po prvním neobodovaném večeru v sezoně.

Kde je příčina? Jsou hned dvě. Hradec si stále zvyká na nový systém hry, což hráči nepřímo potvrzují. I když Draisaitl před sezonou tvrdil, že se nejedná o nic složitého, dostat do krve jiné schéma vyžaduje čas. Jak pro hráče, kteří hrají pod Draisaitlem roky, tak pro nově příchozí. „Mužstvo se hodně obměnilo. My noví hráči si musíme přivyknout a přizpůsobit se tomu „Mountfield hockey", jak se říká," přiznal Pilař.

A druhá? Hradci chybí na ledě typický brusič, co si zjedná pořádek na obou stranách hřiště, ale především před svým gólmanem. V Liberci nastoupili v zadní linii povětšinou samí techničtí hráči. Pilařem a Vydareným počínaje, benjamínkem Hronkem konče. Přitom na příležitost čeká svalovec Vašíček, své si umí říct i Jank. Jenže oba momentálně prostor nedostávají. Podobný typ, který umí vycenit zuby, by přitom byl potřeba.

Nedisciplinovanost

Je to zvláštní, ale v úvodu ročníku trápí Mountfield věci, které se v předchozích sezonách neděly. Považte, tým Petera Draisaitla je nejvylučovanějším v extralize! Za čtyři večery nasbíral 96 trestných minut. Skoro pětadvacet na utkání… Přitom v minulých letech patřil stabilně mezi pět nejslušnějších celků extraligy.

Bednář, Pilař a Kudrna inkasovali desetiminutové tresty. Poslední dva v Liberci za protesty. „Zápas jsme si prohráli v obecných zásadách osobní disciplíny. V tom, co jsme ochotní přijmout," zlobil se Draisaitl.