Hokejista Edmontonu zažívá v sezoně dost divný příběh. Minuty na ledě mu přibývají pomalu. Musí se dívat, jak hráči, které by on strčil do kapsy, dělají na ledě jednu botu za druhou.

On? Místo aby kouzlil s pukem  často vysedává na lavičce. Jednou si zahraje 15 minut, příště 13. Žádná sláva.

„Mám teď jinou roli, nesbírám tolik bodů, kolik bych si představoval, hraji jiným stylem. Moje úloha se na ledě změnila," nestěžuje si vyhlášený hračička před novináři.

I když by ale mohl…

Šikula z Pardubic, který dovede udělat z každého obránce  na světě hlupáka, se nerozklepe ani v těch nejdůležitějších situacích, kdy se na ledě láme chleba.

Před 8 lety dotáhl Edmonton do finále Stanley Cupu. Má zlato z mistrovství světa, bronz z olympiády v Turíně.

S Pardubicemi vyhrál v roce 2005 extraligu. Tenhle chlap rozhodně má co nabídnout.

„Alešova úloha v Edmontonu je těžká. Nedostává se na minuty, které potřebuje. Podrží puk, rozdá ho, dovede dát přihrávku při přesilovce. Když nemá čas na ledě, je pak jasné, že chybí i body,"  nechápe, jak Oilers zametají s jeho synem Petr Hemský.

„Hráč, který bere pět milionů dolarů ročně by měl hrát a trenér by měl využít jeho schopností," nebere si servítky.

Sám moc dobře ví, že v Edmontonu je toho dost špatně. Tým má potenciál, při draftech si vytáhl ofenzivní hvězdičky, jenže stále se topí na chvostu zámořské NHL.

„Kdyby v Edmontonu chtěli poradit, tak to klidně zadarmo udělám," usměje se jen Hemský senior. „Není možné, aby tahali několik let po sobě jedničky draftu a nechali je hrát spolu. Oni hrají juniorský hokej, navíc tým do minulého týdne neměl gólmana," jmenuje hlavní příčiny vleklé týmové krize.

Šikovného pravého křídla si přitom v Edmontonu vždycky považovali. Tohle třeba na jeho konto prohlásil před osmi lety současný generální manažer klubu Craig MacTavish: „Neznám hráče s takovým nadáním, jaké má Aleš. Může být jedním z nejlepších hráčů v lize, když na sobě bude dál pracovat."

Teď se chce jedním dechem dodat: Stále může být nejlepší. Jen ho, zatraceně, nechte hrát!

Navíc Oilers mají máslo na hlavě. Neudělali všechno proto, aby Hemského využili.

Nikdy mu nesehnali pořádného centra.

Aleš Hemský
Datum a místo narození: 13. srpna 1983, Pardubice
Výška a váha: 183 cm, 84 kg
Sportovní odvětví: hokej
Klub: Edmonton Oilers/NHL
Účast na OH: 2006 – bronz
Úspěchy: MS 2005 – zlato, MS 2012 – bronz

Kdy hraje na OHStředa 12. února, 18.00: Švédsko
Pátek 14. února, 9.00: Lotyšsko
Sobota 15. února, 18.00: Švýcarsko

Ale flegmatik z Pardubic navenek nic takového neřeší. Trpělivě čeká, jestli se pro něho náhodou nenajde místo v prvním útoku… „Ani jednou se nestalo, že by za mnou přišel, že chce víc času na ledě a nebo, že ho musím stavět na přesilovky. Plní roli, která je potřebná pro mužstvo, třeba v defenzivě. Je skvělý," vychrlil ze sebe superlativy na adresu pravého křídla kouč Dallas Eakins pro list Edmonton Journal.

„Jo, chválí ho. Ale tohle jsou jen ty omáčky, které jsou typické pro NHL," procedí útočníkův otec.

Eakins připomíná zahrádkáře, který dostal do ruky zlatou lžíci a teď se s ní hrabe  v hlíně, aby našel krtka.

Mrhat Hemského ofenzivním talentem na to, aby v první řadě bránil? Hloupost roku!

Teď se mistr kulišáren aspoň může těšit na svoji druhou olympiádu, kde by si mohl spravit náladu.

Pod pěti kruhy startoval už v Turíně. Že chyběl minule ve Vancouveru? Na vině bylo jeho chatrné zdraví, před čtyřmi lety mu stopku vystavilo zraněné rameno.

I teď muselo v kouči národního celku Aloisi Hadamczikovi pořádně hrknout, když se v polovině ledna dozvěděl, že Hemský skončil po zápase s Dallasem na marodce.

Důvod? Nastřelený kotník.

Ale 1. února už konečně mohl do akce. Hraje…

I když podle zpráv od Petra Hemského není úplně fit, nehrozí, že by mu měla tahle příhoda zhatit cestu do Soči: „Kotník je dlouhodobá záležitost, píchají mu injekce. Při normálním chození ještě cítí bolest, ale v brusli to ničemu nevadí," prozradil Deníku.

„Novináři několikrát postavili sestavu pro olympiádu, kdy by měl Aleš jet coby náhradník. Může se to stát, ale co jsem mluvil s trenéry, nic takového neřekli. Prostor podle mě dostane. A ať už  nastoupí s Davidem Krejčím, s nímž si hodně rozumí, nebo ne, vím, že bude chtít odvést co nejlepší práci," věří Hemský starší.

A po olympiádě?

Nejspíš by se mohl stěhovat. Rozhodně by mu pomohlo, kdyby změnil v NHL vzduch. „Končí mu smlouva, pokud ho Edmonton nevymění, bude z něj volný hráč a tým nedostane nic. Podle mě měl být Aleš vyměněn už dávno," je přesvědčen Petr Hemský.