Není však příliš pravděpodobné, že v Mountfieldu budou pokračovat i v příští sezoně. Dá se očekávat, že kanadský útočník Alexandre Picard i americký zadák Jake Newton zmizí po play off z východu Čech.

„Nyní jsme ve fázi, že cítíme od jejich agentů, že by se rádi podívali zase někam do světa," přiznal generální manažer hradeckého klubu Aleš Kmoníček.

Především v Picardově případě by byl malý zázrak, kdyby zůstal. Je to útočník s velmi zajímavou minulostí, hrál v NHL i ve špičkových švýcarských klubech. Navíc v Hradci, kam přišel po zdravotních problémech, dokázal, že je špičkovým zbožím. „Byl to trochu risk, který vyšel," upozornil Kmoníček. „Alex má za sebou finančně velmi zajímavé destinace. Vidím malou šanci, že by zůstal. V tuto chvíli o nové smlouvě nejednáme," prozradil GM.

Newton je trochu jiný příklad. Jeho hokejový životopis není tak nablýskaný jako Picardův. Přesto ani v jeho případě nyní Hradec nejedná o prodloužení kontraktu. „Agent nám oznámil, že chtějí počkat," řekl Kmoníček.

Každopádně se Hradec nebude pouštět do finančních závodů. „Jsme konkurenceschopní, ale tři kluby nad námi a Brno mají na transfery víc peněz," popsal poměry v extralize šéf klubu.

Vedle Brna jsou na tom lépe než Hradec ještě Liberec, Sparta a především Třinec. To jsou čeští hokejoví boháči.