Do krajského města přijede opět královna Eliška. Její slavnosti startují už v pátek od pěti hodin odpoledne jarmarkem a večer pak ohňovým průvodem. Slavnosti vrcholí v sobotu. Na Velkém náměstí bude znít středověká hudba, samozřejmostí jsou trhy, královský průvod dorazí před druhou odpoledne. U morového sloupu budou kouzlit kejklíři, tančit cikáni a pracovat dávní řemeslníci. Šermíři, chovatelé dravých ptáků, hudebníci a divadelníci pobaví ty, kteří sejdou do Žižkových sadů.

Černožický kilometr

Už jednačtyřicátý ročník závodu Černožický kilometr pořádá v sobotu 7. září kanoistický oddíl TJ Sokol Černožice. Na Labi v Černožicích se sejdou nejen začínající závodnice a závodníci, ale i jejich předchůdci a rodinní příslušníci. V netradičních disciplínách, které se nejedou nikde jinde, ani na olympiádě, se utkávají každoročně například rodinné nebo oddílové posádky na čtyřkajaku nebo deblkajaku a spousta dalších. Oddíly soutěží průběžně po celý rok o body do Labsko-Orlického poháru, který bude zakončen v neděli v Sezemicích.

Chlumecký kotlík

Velmi oblíbené gulášové klání se už potřetí odehraje v sobotu 7. září na chlumeckém koupališti. Jde o veselé zakončení letní sezony, kdy vyparáděné soutěžní týmy na otevřeném ohni vaří guláš podle svých rodinných nebo tajných receptů. Startuje se v deset hodin dopoledne a soutěžící mají na přípravu toho nejlepšího guláše ze čtyř kilogramů masa rovné čtyři hodiny.