Výstava světově známého výtvarníka Andy Warhola (1928-1987) představí 12 sítotisků, zapůjčených ze soukromé sbírky. Návštěvníci uvidí jak Campbellovu polévku, tak například i celou portrétní sérii sex symbolu amerického Hollywoodu Marylin Monroe.

„Podařilo se nám oslovit soukromého sběratele, který souhlasil s tím, že nám grafiky zapůjčí. Budeme mít k dispozici třeba devět barevných variací portrétů Marylin Monroe, z deseti existujících,“ přibližuje připravovanou výstavu člen spolku Apeiron Lukáš Kollert.

Artefkty se budou do polické výstavní síně stěhovat příští týden. „Instalovat je budeme buď v úterý nebo ve středu,“ říká Pavel Frydrych z pořadatelského Apeironu, a dodává, že všech dvanáct grafik bude pojištěných jak na cestu do Police nad Metují, tak i po celou dobu výstavy.

Kromě již zmíněné Marylin Monroe v několika barevných variacích a Campbellovy polévky si budou moci návštěvníci zblízka prohlédnout i vyplazený jazyk – legendární logo skupiny Rolling Stones a portrét zpěváka stejnojmenné formace Micka Jaggera.

Andy Warhol ve své tvorbě vycházel z práce reklamního grafika a díky němu se v exteriérech galerií začaly objevovat věci denní potřeby, aniž by je jakkoliv transformoval do symbolů.

„Plechovka Campbellovy polévky zůstává ve Warholově podání prostě plechovkou Campbellovy polévky. Podobně jako spisovatel William Burroughs vysvětluje, že název jeho stěžejního díla „Nahý oběd“ je prostě tím soustem, které máme zrovna napíchnuté na vidličce. Provokativní konfrontace diváka se známým na nečekaném místě se stala jednou z priorit tvorby Andy Warhola,“ připomíná Pavel Frydrych z pořadatelského Apeironu tvorbu zakladatele a nejvýraznější tváře pop-artu, jenž byl potomkem rusínských přistěhovalců, pocházejících z území bývalého Československa.

Vernisáž se uskuteční 15. června od 18 hodin v Zeleném domečku za hudebního doprovodu žáků místní ZUŠ. Výstava, kterou pořádá spolek Apeiron ve spolupráci s Muzeem papírových modelů a s podporou Města Police nad Metují, potrvá do 30. července.

Andy WARHOL

- byl americký malíř, grafik, filmový tvůrce a vůdčí osobnost amerického hnutí pop artu
- svou kariéru zahájil jako ilustrátor reklamních předmětů. Začal malovat známé americké produkty, jako např. plechovky Campbellovy polévky
- později se stal známý po celém světě jako malíř (věnoval se tvorbě portrétů známých osobností, jakými byli například Marilyn Monroe, Elvis Presley, Muhammad Ali nebo Elizabeth Taylor), režisér avantgardních filmů a manažer rockové skupiny The Velvet Underground
- v roce 1991 bylo ve slovenských Medzilaborcích poblíž rodné vesnice jeho rodičů otevřeno muzeum věnované jeho tvorbě