„V naší župě si každoročně pietními akty začátkem července připomínáme tragické události na Bohdašíně, na Končinách u Červeného Kostelce a v Malých Svatoňovicích, kde se v červnu roku 1942 ukrýval poslední žijící parašutista – radista výsadku Silver A Jiří Potůček-Tolar s vysílačkou Libuší. Právě jemu pomáhala sokolská odbojová skupina S-21-B. Po prozrazení úkrytu Potůčka a jeho útěku z Končin pozatýkalo gestapo dvě desítky lidí a 17 z nich do týdne popravilo na Zámečku v Pardubicích. Po loňském pietním aktu jsme si s Helenou Rezkovou řekly, že máme poslední možnost oslovit pamětníky, a především potomky těchto sokolů, a daly jsme se do shánění podkladů pro knihu. Rozhodly jsme se tak splatit dluh, který po 75 letech vůči popraveným máme,“ říká k impulsu pro vydání knihy Pavlína Špatenková, vzdělavatelka župy.

Čím více autorky pronikají do historie, tím víc přibývá jmen a příběhů. „Zpočátku jsme skládaly příběhy asi pětadvaceti popravených sokolů kolem skupiny S-21-B, nyní už víme, že jich v tehdejší Sokolské župě Podkrkonošské nepřežilo druhou světovou válku více než sto dvacet. Pátráme v archivech i v archivech rodin, kde se nám daří objevovat mnohdy opravdové poklady,“ prozrazuje Helena Rezková.

Autorky připravované knihy nyní žádají veřejnost: „V případě, že by mohl někdo z Náchodska naše bádání ještě něčím doplnit, kontaktujte nás, prosím, na telefonu 725 005 606.“

Kniha s názvem „Nebylo jim souzeno žít…“ vyjde v říjnu letošního roku a sokolové ji zařadili mezi významné počiny u příležitosti 100. výročí vzniku Československa.

(rez)