Panenka Barbie je známá po celém světě. Se všemi oblečky, doplňky, autíčky, poníky, domečky, prostě se vším, na co si vzpomenete, je neodolatelná. Stejně jako její urostlý partner Ken. Ve světě panenky Barbie nechybí nic a vše je dokonalé.

Dokonce ji oblékali i největší módní návrháři od Christiana Diora až po Giorgia Armaniho či Gianniho Versaceho. Barbie je zkrátka celebritou navzdory tomu, zda se nám to líbí, nebo ne. Její svět přitahuje pozornost napříč všemi kontinenty.

Sbírka je vlastnictvím Miluše Lublinerové, rodačky z Krnova, která v současné době žije v zahraničí. Paní Lublinerová sbírá panenky Barbie od roku 1999, kdy ji na tuto myšlenku přivedl manžel. Ten ji velmi barvitě vylíčil televizní pořad o Bettině Dorfmann z Düsseldorfu, která je majitelkou největší sbírky těchto panenek. Vyprávění budoucí sběratelku velmi zaujalo již z toho důvodu, že s pannou Barbie si sama nikdy nehrála. Ani její dcera ji mezi hračkami neměla.

S nadšením se pustila na „blešácích“ do nakupování „nohatých panen“, o kterých si myslela, že jsou pravé Barbie. Záhy zjistila, že to pro ni, jako začátečnici, nebude tak jednoduché, jak si představovala. Uvědomila si, že bez odborné rady to zřejmě nepůjde. Začala se pídit po odborné literatuře.
Jela také se svým mužem navštívit paní Dorfmann. S sebou si vezla své první „poklady“ a kopii knihy o Barbie. Za získané rady je dodnes Bettině Dorfmann vděčná. Od té doby se její sbírka panenek i odborných knih značně rozrostla.

Na litomyšlské výstavě Miluše Lublinerová představuje pouhý zlomek své sbírky. K vidění jsou nejstarší panny, které vlastní, a dále zástupkyně téměř všech kategorií. Od panen určených k hraní, po panny sběratelské a porcelánové. Na výstavě jsou zastoupeny i Barbie velké 40 centimetrů z roku 1979, které se moc neujaly a nebyly více vyráběny. Až v roce 2005 byl učiněn další pokus dát na trh pannu velkou 40 centimetrů. Bohužel, se také neujala. Dále jsou zde i panny velké 90 centimetrů z roku 1992. (zr)