Betlémská hvězda, tak se koncert nazývá, je vyvrcholením tříkrálové sbírky, kterou Oblastní charita Jičín pořádá. Pokud platí povzdech, že nenašlo se dostatek koledníků, na charitativní koledování po městě, tak, koncert se vydařil i ekonomicky. Což je potěšitelné, ale ne nejdůležitější. Tříkrálový koncert je jičínská kulturní událost.

Pan ředitel Charity Rejlek krátce pověděl, že získané prostředky použijí se na pomoc okamžitou, například jako příspěvek na invalidní vozík, ale i na dlouhodobou pomoc přímo v domácnosti.

Ano, rok po roce scházejí se stejní lidé, jak mezi umělci, tak mezi diváky. Má muzika svou atmosféru, vytvořenou tady hlavně ZUŠkou a lidmi věřícími. Jistě nejen jimi. Každý rok objevují se noví sólisti i skupiny. Ostatně Gershwin v podání manželů Krčmárikových dá se poslouchat stále. I přivedla Lída své dva žáky, houslisty, a tak bylo věkové zastoupení široké.

Každé z čísel něčím zaujalo. Nejen muzikálně. Bylo potěšením sledovat bratry Fišerovy u klavíru, Jakož i oba sbormistry. Jak pana Václava Stříbrného u sborečku S. A. T. B. či Boženu Maxiánovou před Foersterem. Neboť koncert není jen hudba. Posluchač užívá si i podívání na interprety. Jejich zanícení a radost z muziky.

Název komorního sboru S. A. T. B. znamená soprán, alt, tenor, bas. Netřeba vysvětlovat. Devítičlenná skupina vznikla z členů a členek Foerstera, to však neznamená, že velký sbor opustili. Prostě v roce 17 začali zpívat starou muziku. Navíc. I tady se nevyhýbají rodinné spolupráci. Sbormistr Václav má před sebou Ladislava, oba jsou Stříbrní. Syn a otec. Muzika spojuje.

Je zbytečné opakovat, jak se koncert vydařil. Zbývá kritické slovo. Chyběl program. S názvy interpretů a skladeb. Fajnšmekři to za rok jistě ocení.

Česká mše vánoční zněla v kostele Narození Panny Marie.
Benefiční koncert zaplnil hořický kostel i kasičku

proChor