V 11 hodin se otevřely brány areálu Matějkova cvičiště a začala zřejmě největší hudební akce, jakou kdy město zažilo. Tomu odpovídalo i zásobování akce. Desítky sudů s pivem i limonádou, na rožních více než sto kilogramů masa a mnoho dalších dobrot. Celý program zahájil svým koncertem ve spalujícím horku Michal Hrůza, rodák z nedalekého Turnova. „Víte, jsem rád, jak si naše města rozdělila role. Turnov je srdcem Českého ráje, ale každé srdce potřebuje svoji bránu a tou je právě Jičín," vyprávěl s úsměvem zpěvák. Litoval, že se na festivalu nemohl zdržet déle, ale již o několik hodin později vystupoval na pouti v Nejdku nedaleko Karlových Varů. Po něm se na pódiu představila bratrská dvojice Light & Love.

Při koncertě rappera Raega se jeden z přítomných mužů odhodlal a přímo na pódiu, před zraky asi dvou tisíc přítomných, požádal o ruku svou přítelkyni…a ta řekla ANO! Což byl i pro zpěváka netradiční moment „Už jsem se párkrát snažil zinscenovat, aby se nějaký frajer odhodlal a na mém koncertu před svou dívkou poklekl, ale poprvé se to stalo až dneska. Jičín je zkrátka super," neskrýval své nadšení mladý rapper, vlastním jménem Ladislav.

S blížícím se večerem se začala obloha zatahovat, přišlo tolik očekávané ochlazení, ale blížící se bouřka vyvolávala i drobné obavy, aby nedošlo k narušení naplánovaného programu, který se rychle blížil ke svému vrcholu. To už na stagi úřadoval matador Janek Ledecký a na svůj koncert se chystala kapela Poetika. „Včera jsme dělali Jankovi předskokana my, dneska se role otočily," usmívali se kluci z Poetiky. Právě během jejich koncertu přeci jen začaly areál skrápět kapky deště. Stany, které předtím sloužily jako úkryt před spalujícím sluncem, posloužily jako přístřešek a trocha vody, přece ještě nikoho nezabila.

Následky noční bouřky likvidovali na mnoha místech v kraji hasiči. Náročnou službu měli hasiči zejména ve Rtyni v Podkrkonoší.
Bouřky v kraji lámaly stromy a zkoušely pevnost střech

Před začátkem koncertu kapely Kryštof předal majitel pořádající agentury MP Agency Marek Palička šek na téměř 60 tisíc korun malé Michalce. Jedná se o výtěžek z několika akcí, které pod hlavičkou Zažít víc agentura v posledních měsících pořádala. Pak už vlétl na pódium Richard Krajčo a společně s dalšími členy skupiny Kryštof předvedl tu pravou show. Dokonce jezdil nad fanoušky, kterých tu dobu bylo již čtyři tisíce, na kole. Blížící se bouřka sice chvíli pouštěla hrůzu, když nebe křižovaly blesky, ale nakonec v kombinaci se zapadajícím sluncem jen dotvořila parádní atmosféru povedeného dne.

Festival Zažít nejvíc tak má svoji premiéru úspěšně za sebou a nutno říci, že laťku si nastavil velmi vysoko.