Návštěvníci se dozvědí vše o jejich pěstování, uskladnění, odnést si mohou i zajímavé recepty. Akce Bramborová sobota má připomenout tradici pěstování brambor na Českomoravské vrchovině. Sdělila to vedoucí správy Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová.

"Českomoravská vrchovina byla nazývána bramborovým krajem nebo také bramborovým rájem," uvedla Vojancová.

Brambory patřily od poloviny 18. století k důležité složce jídelníčku našich předků. Řadu tradičních receptů mohou návštěvníci ochutnat. Připravovat se bude krupičník, bramborové placky, taštičky, šišky, knedlíky či lepenice.

Největší zájem podle Vojancové bývá o bramborové placky maštěné máslem či potřené povidly, za ochutnání ale prý stojí také krupičník, který se připravoval z vařených namletých brambor. Hospodyně do nich přidávaly vejce, krupici, škvarky nebo uzené maso, směs osolily, opepřily a zapekly v troubě.

"Lepenice zase bývala hlavním jídlem, je to bramborová kaše se zelím politá sádlem. Nebude chybět ani ohníček a pečené brambory," popsala Vojancová.

O Bramborové sobotě budou mít návštěvníci možnost ochutnat různé odrůdy brambor a jejich pěstování probrat s odborníky. V prodeji bude i nová brožurka s tradiční bramborovými recepty. Děti si zase mohou z brambor zhotovit hračky.