Po předání klíčů za tři dny první film

Ale připomeňme  si, že Centrál byl řadu měsíců zavřen. Až na samém sklonku loňského roku se do našeho města vrátila jedna z jeho historicky kulturních dominant – znovu ožilo kino Centrál. Tentokrát pod názvem Bio Central, kdy byl  20. prosince  provoz zahájen promítáním záznamu představení Divadla Járy Cimrmana České nebe. Zajímavostí je, že od předání klíčů 
k budově do první projekce uplynuly jen tři dny!

Loňský rok se nesl v duchu posledních záchvěvů bývalého vedení kina Centrál. Po delší době, kdy se zdálo, že Hradec o historické kino přijde, se objevila nová naděje. „V minulém roce jsme se přihlásili do výběrového řízení na nového provozovatele kina, které se nám podařilo vyhrát. Pak už jsme čekali na předání prostor," říká Ilona Machová, tisková mluvčí kina Bio Central.

Z nabídky si vybere každý, senior i dítě

„Bio Central je především klasické jednosálové kino,  tak ho musíme provozovat. Tím, že všem našim aktivitám je blízký artový film – nebo lépe řečeno film kvalitní, budeme i takto kino vést," vysvětluje Petr Vítek, ředitel Bia Central. Kino  chce navázat na tradici filmových festivalů. Své místo naleznou různé přehlídky nebo jednorázové akce a projekce pro seniory, děti, studenty nebo maminky s dětmi. „V únoru se naši diváci mohou těšit na festival španělsky mluvených filmů La Películla, v březnu pak na festival o lidských právech Jeden svět, o který v minulém roce přišli. Všichni by si v kině měli svůj program nalézt," pokračuje Ilona Machová.

Nejsme konkurence pro multikina

Úspěch nového provozu by měla zajistit spolupráce 
s pražskými kiny Oko, Aero a Světozor, která v Čechách platí za špičky „artové" produkce. Bio Central s nimi spolupracuje především na poli dramaturgie.

„Nechceme být konkurencí multikinům. Jsme kino, které k divákovi přistupuje jinak a nabízí jiné služby, u kterých jsme přesvědčeni, že určitou skupinu diváků zajímají a baví. Je jasné, že multiplexy mají své místo, své diváky a svůj program, ale nemyslím, že by vedle sebe v tak velkém městě, jakým je Hradec, nemohli ekonomicky fungovat klasické kino a multiplex. Doufáme, že i s podporou města se nám podaří ekonomicky provoz kina dlouhodobě zvládnout," vysvětluje Petr Vítek.

Novinky, které určitě potěší

Velkou novinkou kina je jeho větší  nabídka služeb. Pro diváky tak existuje možnost koupit elektronické vstupenky, telefonicky je rezervovat nebo se vyjádřit takřka k jakémukoliv tématu spojenému s kinem na jeho facebookovém profilu. Nově zařízené jsou i webové stránky.

Nyní se návštěvnost kina každým dnem opět zvyšuje.

David Kořínek