Druhý jmenovaný všechny rozesmutnil svým předčasným odchodem. Rozloučení s tímto úžasným herecem, režisérem, dramaturgem a spisovatelem proběhlo v úzkém rodinném kruhu.

A právě proto se fanoušci Ladislava Smoljaka rozhodli rozloučit se s ním ještě jednou, po svém a jak jinak než v cimrmanovském duchu.

Na čtvrteční 19tou hodinu byla na Facebooku vyhlášena celorepubliková akce „Svíčka pro Smoljaka“. Na Hradecku převzali organizaci pietního aktu pod svá křídla dobrovolníci z Kreativní knihovny.

„Sešli jsme se před kostelem Panny Marie v Hradci Králové a čekali na zvony, který symbolicky zahájily naše setkání,“ popisuje vzpomínkovou akci její organizátor Jaroslav Novotný. „Poté jsme začali zapalovat svíčky, na které příchozí napsali název svého nejoblíbenějšího filmu nebo divadelní hry od Smoljaka.“

Příznivců chytrého humoru se v Hradci Králové sešlo asi kolem padesáti. Pořadatelé nezapomněli ani na typický cimrmanovský pultík, za kterým se odehrávají úvodní besedy všech her DJC. Každý ze zúčastněných pak mohl památce Ladislava Smoljaka věnovat pár vzpomínkových slov.

KLÁRA NĚMEČKOVÁ