K vidění tady budou do konce března. Vavřinův umělecký styl si můžete mimo jiné pamatovat z tradičních výstav pardubického Východočeského divadla nebo ze společných akcí hradecké Unie výtvarných umělců, jejíž je letitým členem.

„Zdejší prostory jsem si vybral pro výstavu z čistě pragmatických důvodů. Čas od času slyším, jak si galerie ztěžují na malou návštěvnost. Říkal jsem si, že do téhle vinotéky,  která má pro mě příjemnou atmosféru, přijde za den určitě více lidí. Napadlo mě, že by to chtělo něco, co by příchozím udělalo radost ze života. Vzhledem k tomu, že se touto dobou koná v Benátkách slavný karneval, nechal jsem se jím inspirovat. Použil jsem staré vyřezávané rámy s listovím, podobné těm, které se kdysi dávaly okolo starých hodin kukaček, potáhl jsem je brokátem a do nich jsem zasadil malé miniatury. Proto je na pozvánkách napsáno, že jde o malou výstavu malých obrázků. Vypodobnil jsem na nich dámské a pánské akty a sem tam mladšího nebo staršího satira. Nakonec jsem si ji sám pojmenoval Venuše a Venoušové," řekl stále usměvavý Jiří Vavřina.

Ve vinotéce je vystaveno šestnáct prací. Podle autora by si ji neměli nechat ujít lidé, kteří mají rádi výtvarno jdoucí ruku v ruce s dobrým vínem. Pravidelně ve čtvrtek se tu navíc scházejí takzvaní „Čtvrtečníci", což byl důvod, proč byla vernisáž volena právě na čtvrtek 28. ledna.

„Je to naše druhá prezentace a v jejich pořádání bychom chtěli pokračovat," dodal majitel vinotéky Petr Burian.

Nutno zmínit, že výtvarníci rodiny Vavřinů rozhodně nekončí. Po otci bude následovat 3. února výstava syna Tomáše Vavřiny. Vernisáž se uskuteční od 17 hodin v hradeckém Centru celoživotního vzdělávání ve Wonkově ulici.

Eva Ženíšková