Platí totiž nařízení královéhradeckého krajského úřadu zakazující manipulaci s ohněm na volném prostranství a ohňostroj do tohoto nařízení spadá také. Za současného sucha by totiž byť jen jiskřička, odfouknutá někde do trávy nebo na střechu, mohla způsobit katastrofu.

„Mrzelo nás, že jsme museli návštěvníky festivalu zklamat. Pokoušeli jsme se žádat o výjimku, která by se týkala pouze naší akce, ale naši žádost zamítli," uvedla ředitelka festivalu Marcela Kollertová.

Neobvykle velká horka poznamenala průběh celého festivalu. Protože některé sály nejsou klimatizované, diváci se v dusnu pořádně zapotili. „V některých prostorách bylo velké horko, to nás trápilo nejvíc. Pro příští ročník budeme muset zajistit klimatizaci, ale jinak se festival vydařil, diváci byli spokojení," dodala Kollertová.

Jiráskův Hronov letos nabídl 88 divadelních představení. Inscenace a další akce v rámci pětaosmdesátého ročníku zhlédlo přibližně čtrnáct tisíc diváků. Třeba doprovodné koncerty přilákaly rekordní počty návštěvníků.